Podělit se o jméno svého dítěte (či nikoli)?

Shelly Reese

Po měsících úvah jste se shodli na ideálním jménu pro své miminko a už se nemůžete dočkat, až se o to podělíte s přáteli a rodinou.

Měli byste se o to však podělit?

Výběr jména pro vaše miminko je jednou z nejzábavnějších a nejvíce vzrušujících součástí těhotenství. Je to první krok k seznámení se s novým človíčkem, kterého přivedete do svého světa, a hluboce osobní rozhodnutí. Všichni rodiče si chtějí vybrat jméno, které je prostě to pravé, a podělit se o výběr s lidmi kolem sebe.

Je šance, že se vás vaše rodina a přátelé už vyptali na jména, o nichž uvažujete, a nabídli vám spoustu vlastních návrhů. Tyto rozhovory mohou být opravdu užitečné – zvláště když hledáte nové nápady na jméno poprvé a jste novým návrhům otevření (nezvážili jste například fakt, že jedno z jmen, které se vám zpočátku líbilo, lze poměrně snadno zkrátit na domácké jméno, které už tak pěkné není). Také se můžete dozvědět nové zajímavé skutečnosti o své rodinné historii (prababička měla sestru dvojče!).

Názory se však mohou lišit a vaše představa o ideálním, naprosto dokonalém jménu může být naprosto odlišná od představ vaší rodiny a přátel! Podělte se o své ideální jméno se svou matkou a možná uslyšíte povzdech vyjadřující její zklamání, protože si moc přeje, abyste děťátku dali jméno po jejím otci. Vaše nejlepší přítelkyně se možná chabě usměje a poznamená: „To je trochu staromódní, ne?“ A váš kolega z práce třeba poznamená: „Znal jsem s tímhle jménem jedno dítě ve škole. Nikdy jsem ho neměl rád.“

Ať už se rozhodnete podělit o jméno svého dítěte, či nikoli, tady je několik důležitých věcí, na které je třeba pamatovat.

1. Buďte diplomaté

Mějte na paměti, že vaši milovaní už se nemohou dočkat, až miminko přivítají, a chtějí být proto součástí celého procesu. Pokud se rozhodnete, že se o vybrané jméno nepodělíte, pamatujte na jejich city. Ohleduplně jim vysvětlete své důvody, usmějte se a požádejte je o jejich podporu a pomoc.

2. Buďte rozhodní

Co myslíš? Líbí se ti to? Otázky vyvolávají odpovědi a nemusí to být odpovědi, které chcete slyšet. Pokud už jste vybrali jméno, buďte rozhodní. „Rozhodli jsme se pro Brunhildu. Moc se nám líbí a jsme opravdu nadšení.“ Většina lidí si ze zdvořilosti ponechá své názory pro sebe, bude-li vědět, že už jste se ohledně jména rozhodli.

3. Buďte připraveni

Ať už se podělíte o jméno svého děťátka ještě v těhotenství, nebo počkáte s jeho sdělením až po porodu, očekávejte reakci okolí. Negativní reakce mohou ranit, takže se v tomto ohledu připravte. „Škoda, že se vám jméno Brunhilda nelíbí tak jako nám. Můžete jí říkat Hildy, chcete-li.“

4. Buďte nadšení

Nevybíráte jméno pro svoji matku, sestru nebo nejlepší přítelkyni. Vybíráte je pro své miminko. Nebuďte tedy nervózní – těšte se! Nemusíte potěšit nikoho jiného.

5. Buďte trpěliví

Vaši přátelé a rodina budou mít toto miminko rádi, ať už ho pojmenujete jakkoli. Nebude-li jejich prvotní reakce taková, v jakou byste doufali, dejte jim čas, aby si zvykli a změnili názor. Mějte na paměti slova Shakespeara: „Co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně.“

Souhlas pro soubory cookies