Jak u miminka udržet zářivě bílé zoubky

Suzanne Dixon

Zdraví zubů je důležité pro celkové zdraví a vzhled v dětství i v průběhu života. Zubní prevence má v současnosti tak vysokou úroveň, že se naše děti budou moci radovat z jejich bílých a zářivých perliček po celý život.

Víme také velmi dobře, jak zajistit zubní péči bez strachu a bolesti, takže by děti neměly mít žádný důvod se bát, až přijde čas na půlroční preventivní prohlídku. Zde je několik věcí, které můžete udělat pro zajištění té správné péče pro své dítě, a pro to, aby si vytvořilo odpovědný přístup, díky kterému mu jeho zářivý úsměv vydrží po celý život.

Zvolte zubního lékaře, který má vztah k dětem

Existují zubaři, kteří prošli zvláštním školením a specializují se na dětskou zubní péči. Pokud v místě bydliště takového nemáte, orientujte se podle vzhledu čekárny, chování personálu a podle toho, jak to zubní lékař umí s dětmi. Poradí vám i váš zubní lékař.

Navštivte ordinaci předem

Přiveďte dítě do ordinace před termínem prohlídky, aby se seznámilo s prostředím.

Zamyslete se nad svým vlastním postojem k návštěvě zubního lékaře

Mnozí rodiče mají nepříjemné zkušenosti s návštěvou u zubaře, a mohou tak obavy na dítě nevědomky přenášet. S dítětem by měl k zubnímu lékaři jít ten z rodičů, který návštěvu u zubního lékaře vnímá pozitivněji.

Pečujte o dětský chrup

I když vašemu dítěti mléčné zuby vypadají, pečlivě se o ně starejte. Pro to, aby čelist a zuby pod dásněmi správně rostly a zůstaly zdravé, je zásadní následující péče: plombování a zubní výplně, aplikace ochranné vrstvy, a vytržení zubů, které odumřely.

Připravte se, že vám zubní lékař navrhne postupy, které za vašich dětských let neexistovaly, a nezapomeňte se zeptat na spoustu otázek.

Zde je několik tipů, co dělat mezi prohlídkami, aby zoubky zůstaly zářivé:

Naučte děti, aby si čistily zuby dvakrát denně

Vhodná doba je po snídani a před spaním. Na děti mladší sedmi let dohlížejte při čištění alespoň večer; na děti mladší čtyř let dohlížejte ráno i večer.

Používejte měkký zubní kartáček

Tvrdé zubní kartáčky škrábou dásně a mohou posílit množení bakterií. Vyměňte zubní kartáček každé 3 měsíce za nový nebo dříve, je-li opotřebován.

Dejte do koupelny kuchyňskou minutku

Nastavte jí na dvě až tři minuty. Tolik času je potřeba, aby byly zuby skutečně čisté.

Příjem fluoridu

Informujte se u svého praktického nebo zubního lékaře o užívání fluoridových tablet. Druh a množství bude záviset na obsahu fluoridu ve vaší pitné vodě. Nepředpokládejte, že to není potřeba, pokud vaše dítě pije balenou vodu s fluoridem, protože to nemusí stačit.

Vyhýbejte se lepkavým potravinám

Některé druhy gumových bonbonů nebo ovocného želé obsahují převážně cukr a zůstanou nalepené na povrchu zubů celý den.

S dobrou péčí o chrup doma a v zubní ordinaci, stejně jako se správným množstvím fluoridů, by vaše dítě mělo prožít dospělost s bílým a zářivým úsměvem. A nezapomeňte začít spořit na ortodontickou péči! Rovnátka se na vás budou smát dříve, než se nadějete!

Souhlas pro soubory cookies