Problémy s chrupem: Jak rozpoznat a léčit zranění chrupu

Suzanne Dixon

Když se dítě učí chodit, nejednou i upadne a narazí si zuby. Faktem je, že asi u jedné třetiny všech dětí v batolecím věků dochází k nějakému druhu zranění chrupu! Riziko je nejvyšší mezi 18. a 40. měsícem, takže se hodí vědět, jak v tom případě postupovat.

Není od věci se objednat k zubaři ještě dříve, než vaše dítě začne běhat, takže budete vědět, kam volat, kdyby se něco přihodilo. Pediatři a zubní lékaři doporučují absolvovat zubní prohlídku kolem 1 roku dítěte. A zubní lékař a vaše dítě již budou přáteli.

Vyražený zub

Pokud si dítě vyrazilo zub úplně, je pravděpodobné, že jej zubař nebude moci znovu implantovat a v tom případě vyhraje zoubková víla. Na druhé straně trvalé zuby lze do jedné až dvou hodin od zranění znovu implantovat.

Pokud vaše dítě přijde o trvalý zub, když je starší, vložte jej do čisté nádobky se vzorkem jeho slin, a ihned jej vezměte k zubaři nebo na pohotovost.

Vždy platí, že po vyražení zubu zatlačte na díru po tomto zubu, aby se zastavilo krvácení. Pokud se krvácení nezastaví po 10 minutách nepřetržitého a silného tlaku, navštivte zubaře nebo pohotovost.

Po zastavení krvácení podejte dítěti paracetamol ke zmírnění bolesti.

Když si vaše dítě vylomí zub tak, že částečně zůstane uvnitř a částečně je mimo dáseň nebo je na zubu patrná trhlina směrem nahoru nebo ze zubu kouká kousíček načervenalé hmoty (jedná se o zubní dřeň) – ihned běžte k zubaři!

V případě, že se zub mírně posunul z místa, není třeba tomu věnovat pozornost. Vaše dítě pravděpodobně během několika dnů jazykem zatlačí zub zpět na místo. Byl-li zub zatlačen do dásně, ale není zlomený ani nekrvácí, počkejte s návštěvou zubaře na následující den. Zubaře je ale nutné vyhledat, protože možná bude nezbytné další ošetření nyní nebo v budoucnu.

Změna barvy zubu

Po každém poranění zubu je pravděpodobné, že do několika týdnů zub dítěte změní barvu. Pokud to zpozorujete, znamená to, že zub uvnitř odumřel a možná jej bude nutné vytrhnout. Ale nebojte se – dnes je extrakce zubu rychlým a bezbolestným zákrokem.

Jsou-li zuby vašeho dítěte v pořádku, ale pořezalo si nebo si zranilo dásně nebo rty, přiložte na místo něco studeného a zatlačte. Malý sáček s ledem nebo mražený ovocný nanuk by měl zafungovat. V případě, že řez je větší než 1/4 palce nebo jde za hranici rtů, vezměte dítě k lékaři. Lékař se postará o to, aby se vše dobře zahojilo.

Pořezaný jazyk

Nepropadejte panice, když se vaše dítě řízne do jazyka a vidíte spoustu krve. Jazyk je velice dobře prokrvený, takže zranění jazyka může vypadat docela děsivě! Až na velmi velká říznutí se jazyk zahojí sám.

Nezapomínejte, že i když mléčné zuby nejsou trvalé, jejich zraněním je stejně třeba věnovat pozornost. Jejich poranění může poškodit trvalé zuby, které rostou pod dásní, případně oddálit dobu, než se prořežou. A zubní kaz, který postihuje mléčný chrup, může ovlivnit celkový zdravotní stav dásní a také chrupu. Takže dávejte pozor na bílé perličky!

Souhlas pro soubory cookies