Pro silné zoubky dítěte

Jane Chou

Ve srovnání s jinými mezníky ve vývoji dítěte nelze zcela přesně určit, kdy začnou růst první mléčné zoubky. Skutečnost je taková, že zatímco průměrný věk, kdy se objeví první bílé perličky, je 6 měsíců, některé děti se rodí s jedním nebo více zoubky a jiným bezzubý úsměv vydrží téměř až do prvních narozenin.

Když se objeví první zub dítěte, budete chtít pořádně rozjet ústní hygienu, aby nový úsměv dítěte zůstal krásný. Prvním krokem je pochopit, jak zubní kazy vznikají.

Pachatelé zubních kazů

Stejně jako u všech lidí, i v ústech vašeho dítěte se vyskytují bakterie. Po jídle nebo pití kousíčky jídla nebo malá množství nápoje v ústech zůstávají. Bakterie se pak těmito potravinami živí. Produkují kyseliny, které napadají zuby a tvoří díry ve vnější vrstvě zubu (neboli zubní sklovině), z kterých pak vznikají kazy.

Z toho důvodu je nutné vést dítě k tomu, aby si mezi jídly čistilo zuby a dásně. Naštěstí je to snadné.

Ochrana mléčného chrupu před kazem

Od prvního dne si zvykněte po každém jídle a před spaním jemně setřít dásně dítěte, a to dokonce dříve, než se objeví jeho první zub.

Použijte čistý kus gázy nebo žínku namočenou ve vodě. Jakmile se objeví mléčné zuby, můžete přejít na měkký zubní kartáček pro děti.

Děti nedovedou na povel vyplivovat, takže zpočátku je nejlepší používat pastu bez fluoridů místo čepičky fluoridové zubní pasty na kartáčku, kterou by mohlo dítě spolknout. Zeptejte se pediatra dítěte, kdy je možné přejít na fluoridovou zubní pastu.

Když vaše dítě dostane mezi jídly žízeň, nabídněte mu vodu, pokud můžete. Omezte šťávy, stejně jako sladké a lepkavé potraviny jako sušenky a sladkosti.

Aby se bakterie způsobující zubní kaz nedostaly z vašich úst do úst vašeho dítěte, snažte se nedělit se s ním o stejnou porci jídla nebo pití ani nevkládat jeho lžičku nebo dudlík do svých úst. Zeptejte se dětské lékařky na fluorid, který posiluje zubní sklovinu dítěte, takže ji kyseliny nemohou tak lehce narušit.

I když jsou mléčné zuby dočasné, jsou stejně důležité. Nejenže vaše dítě mléčné zuby potřebuje ke žvýkání a mluvení, ale tyto zuby drží prostor pro trvalý chrup.

Sečteno a podtrženo: Čistěte dásně a zuby od začátku, abyste se mohla těšit z krásného úsměvu dítěte celá další léta.

Souhlas pro soubory cookies