Cucání palce a jiné postupy pro uklidnění dítěte

Cucání palce není jen podivným chováním miminek a malých dětí. Ve skutečnosti má zásadní význam pro zdravý vývoj v raném dětství. Tady je důvod, proč nevadí, když si vaše dítě cucá palec.

Proč si vaše dítě cucá palec?

Sání je instinktivním chováním novorozence. Můžete být v pokušení bránit dítěti v cucání palce, aby se mu nepokřivily zuby, ale prozatím je lepší mu to dovolit. Dítě se tak učí samo se uklidnit, když je unavené nebo neklidné, což je cenná dovednost.

Když se vám povede odvyknout dítě od toho, aby si cucalo palec, než mu budou 4 roky, kdy mu začne růst stálý chrup, cucání nebude mít na jeho bílé perličky vliv. Mezitím dítěti pomůže jeho schopnost samo se uklidnit rychleji usínat nebo také usnout znovu, když se v noci probudí.

Jiné postupy pro uklidnění dítěte, které fungují

Většina dětí má záchvaty pláče, často v pozdních odpoledních hodinách. Nejprve zkontrolujte, zda dítě nepláče proto, že má hlad, že je unavené nebo zda mu něco nevadí. Nedělejte si starosti, pokud nedokážete najít důvod: Když miminko pláče, nemusí to vždy znamenat, že něco není v pořádku. Může jít o běžnou součást jeho vývoje a o projev zrání nervové soustavy.

Když cucání palce nebo dudlíku miminko neuklidní, zkuste tyto uklidňující postupy:

• Miminko jemně houpejte. • Tiše mu zpívejte. • Zaviňte miminko do přikrývky. • Dejte miminko do klokanky nebo do houpačky pro miminka.

Čím je miminko neklidnější, tím to pro vás může být těžší, nicméně se snažte zachovat klid. Nezapomeňte odpočívat, když vaše dítě spí, a také pravidelně jíst. Když budete pečovat o sebe, budete moct lépe pečovat o své dítě.

Souhlas pro soubory cookies