Jak se vyvíjí zrak vašeho dítěte?

Cheryl Lock

Možná vás překvapí, jak rychle se v průběhu prvního roku života zrak vašeho miminka vyvíjí. Ačkoli se děti přirozeně rodí s určitým druhem zraku, rozhodně nejsou schopny vidět věci úplně tak jako my dospělí.

U většiny dětí se zrak postupně vyvine a úplné úrovně, běžné u dospělých, dosáhne v prvním roce. V prvním roce života vašeho dítěte lze obecně očekávat následující:

Rozvoj zraku novorozenců

Většina novorozenců se rodí se schopností vidět určité věci, jako jsou velké tvary, obličeje a velmi jasné barvy. Děti se rodí se schopností periferního vidění a během příštích několika měsíců se u vašeho dítěte rozvine schopnost soustředit se na jediný předmět v centru zorného pole. V této fázi může vaše dítě také začít sledovat velké a pomalu se pohybující předměty. Bude také citlivě vnímat jasné světlo.

Jak se bude zrak vašeho dítěte v průběhu několika prvních měsíců vyvíjet, začne vyhledávat více stimulující vizuální objekty. Jeho zájem o jednoduché vzory a tvary se promění v zájem o vzory a tvary kulaté. (Proto budou obličeje tolik přitažlivé.)

Vývoj zraku u dětí

Od 3 do 4 měsíců miminka pravděpodobně dovedou zaostřit zrak na menší předměty, jako jsou hračky, a mohou být schopné rozlišovat barvy.

Od 4 do 7 měsíců budou oči vašeho dítěte pravděpodobně fungovat jako pár a dítě začne rozvíjet schopnost vnímat hloubku. Do 4 měsíců jeho rozhled pravděpodobně naroste na několik metrů, a začne se tak učit sledovat očima rychlejší pohyby.

Využijte tento čas k tomu, abyste mu ukázala nové tvary a barvy. Jiné předměty, jako stimulující závěsné pohyblivé ozdoby nad postýlku nebo zrcadlo, budou zdrojem dalšího rozptýlení.

Než bude vaše dítě slavit své první narozeniny, jeho zrak bude pravděpodobně plně vyvinutý a dítě bude schopné vidět vše, co dospělý s běžným zrakem!

Pokud budete mít kdykoliv v průběhu prvního roku svého dítěte pocit, že se jeho zrak nerozvíjí podle předpokladů, obraťte se na svého pediatra.

Souhlas pro soubory cookies