Jak u svého miminka stimulovat hmatový smysl

Hmat Hmat je dobře vyvinut již od narození, a proto je pro vaše miminko v této době nesmírně důležitý. Zrak se stále ještě vyvíjí a mnoha zvukům miminko nerozumí. Nejvíce je lze tedy stimulovat dotyky. Dotyky ho také velmi uklidňují. Využijte proto každou příležitost k fyzickému kontaktu s miminkem, například při koupání, v posteli nebo když se spolu tulíte na pohovce ve vyhřáté místnosti. Příjemné pocity může u miminka vyvolat i jemná masáž.

SÍLA DOTYKU Kůže je jedním z nejcitlivějších orgánů lidského těla. Každý centimetr pokožky je protkán spoustou nervových zakončení, která přenášejí do mozku důležité informace například o prostředí, dotycích a teplotě. To je pro miminko v tomto období velmi důležité, protože nemá ještě úplně vyvinutý zrak a sluch. Hmat je velmi účinným nástrojem, který mu pomáhá seznámit se s okolním světem. Při přechodu z teplého, bezpečného, tekutého prostředí v děloze do vnějšího světa si miminko musí zvykat na spoustu nových věcí. V prvních měsících se proto bude miminko nejraději choulit ve vašem náručí, které je pro ně bezpečným úkrytem. Řada studií prokázala, že fyzický kontakt mezi rodičem a miminkem přispívá také k budování silné vzájemné vazby. Využijte proto každé příležitosti k objímání miminka a podporujte rozvoj jeho hmatu.

MASÁŽ MIMINKA Naučte se, jak správně provádět masáž miminka. Má řadu výhod. Je příjemná a přináší pohodu vám i vašemu miminku, sbližuje vás, umožňuje zábavným způsobem komunikovat s děckem a zároveň podporuje jeho zdravý vývoj. Nejprve zkontrolujte, zda je v místnosti, kde budete miminko masírovat, teplo a nikde není průvan. Položte na koberec čistou měkkou deku nebo ručník. Dbejte na to, abyste neměli studené ruce. Pomalu miminko svlečte a nechte ho jen ve spodní košilce. Při tom na něj mluvte konejšivě a snažte se ho udržet v pohodě. Některá miminka si musí nejprve zvyknout, že nemají nic na sobě, proto nespěchejte. Když je nahé a neprotestuje, můžete začít s masáží. Chcete-li si namazat ruce, použijte dětský olejíček nebo obyčejný olej bez přísad. Vhodný je i rostlinný olej. Stačí pár kapek. Uchopte miminko za nožičky a jemně je promněte. Pevnými, krouživými pohyby postupujte vzhůru. Je-li miminko klidné, sundejte mu košilku a přikryjte mu nožičky, aby mu neprochladly, až budete masírovat bříško a ručičky. Nakonec lehce promasírujte hlavičku a masáž zakončete tím, že mu zlíbáte celý obličejíček. Jde o to, navodit u miminka co nejpříjemnější, konejšivý pocit, plný lásky. Po masáži miminko opatrně oblečte a nezapomeňte, že je namazané olejem a mohlo by při oblékání vyklouznout. Existuje řada kurzů, knih a videopříruček o dětské masáži. Bližší informace vám poskytnou také v poradně.

Souhlas pro soubory cookies