Jak na to: Fotografování malých dětí

Lisa M. Gerry

Fotografovat miminka a batolata je něco jako fotografovat faunu ve volné přírodě. Vaše objekty jsou nevyzpytatelné, nepřinutíte je sedět v klidu a pro všechny bude lepší, když je nenaštvete!

Vyplatí se to. Nádherná fotka vašeho drobečka za tu námahu stojí. Tady je několik rad, jak udělat nádherný pohlednicový snímek miminka.

Udělejte momentku

Nesnažte si, aby dítě pózovalo. Nebude sedět tak dlouho, abyste ho stihli vyfotit. Čím více se budete snažit, tím méně je pravděpodobné, že vyloudíte úsměv.

Co třeba lusknout prsty, když je děťátko na bříšku na podložce nebo ho vyfotografovat při hře. Také je dobré kleknout si nebo si sednout nebo lehnout na podlahu, takže můžete miminko fotografovat v úrovni jeho očí.

Nenuťte ho do úsměvu

Asi už vám to došlo jako novopečené mamince, ale nezapomeňte, že čím je úsměv přirozenější, tím hezčí bude fotografie. Je to moment, kdy se projeví přirozená povaha dítěte a celé se rozzáří.

Zkuste na něj udělat nějakou grimasu, aby se usmálo. U starších batolat udělejte nějakou hloupost nebo si vzpomeňte, co ho rozesmálo.

Luskejte prsty

Pro dětskou fotografii je nutné: udělat co nejvíce snímků. Namísto jednoho dokonalého, jich udělejte spoustu z různých úhlů.

Protože se děti často vrtí, kroutí nebo kýchnou zrovna do záběru, čím více snímků uděláte, tím větší je šance, že nějaký vyjde.

Nastavte čas expozice

Zjistěte, jestli se dá u fotoaparátu nastavit doba expozice. Kratší čas expozice umožní záběr, jak si dítě hraje, nebo dokonce jak běží, skáče, točí se a hraje si. Čím kratší čas, tím méně bude snímek rozmazaný.

Když nic jiného, nezapomeňte na tuto fotografickou radu: Snímky si vytiskněte! Prohlížení alba je mnohem větší zážitek než prohlížení si fotek na displeji mobilu. Udělejte si v kalendáři poznámku, že jednou za měsíc necháte fotky vytisknout! Nebudete litovat!

Souhlas pro soubory cookies