Dětská kuchyně

Malý gurmán

V sedmi měsících můžete začít do stravy zařazovat nové chutě. Snažte se o maximální pestrost podávaného jídla, aby dítě nebylo později vybíravé. Nebojte se různých druhů ovoce a zeleniny, i těch, které normálně moc nepoužíváte, nebo dokonce nemáte rádi!

SPOUSTA DOBROT

V tomto věku můžete do jídelníčku vašeho děťátka zařazovat spoustu nových a zajímavých chutí. Vyzkoušejte chuťově výraznější ovoce a zeleninu, kombinujte je s jemnějším masem nebo rybami, zařaďte luštěniny, jako je čočka, a začněte experimentovat se složitějšími recepty.

ZELENINOVÁ POLÉVKA

Tato polévka ze zeleniny je příjemné výživné jídlo. Snadno se připraví a jednotlivé porce se dají po vychladnutí zmrazit do tvořítka na led.

Přísady 250 g brambor 150 g mrkve 150 g pastináku 150 g tuřínu 1 pórek, jen bílá část 1 cibule 2 stroužky česneku 1 lžíce zeleninového vývaru v prášku trochu olivového oleje

Příprava:

  1. Oloupejte a nakrájejte zeleninu na drobné kousky, pórek pečlivě omyjte.

  2. Připravte si zeleninový vývar z prášku, ke kterému přidejte půl litru vroucí vody a odstavte.

  3. V hluboké pánvi zahřejte trochu olivového oleje.

  4. Přidejte brambory, pastinák a tuřín, přiklopte a lehce osmahněte, až začnou měknout.

  5. Přidejte cibuli, pórek a česnek, přiklopte a nechte vařit asi dalších 5 minut za občasného míchání.

  6. Zeleninový vývar přiveďte k varu a nechte probublávat dalších 12 minut, až je zelenina úplně měkká.

Směs je možné rozmixovat, jakmile vychladne. Pokud je příliš řídká, nechte vše vařit prudce několik minut a pak odstavte. Naopak, jestli chcete řidší polévku, přidejte vroucí vodu k dosažení požadované konzistence.

Souhlas pro soubory cookies