Jak naplánovat výlet s dítětem

Nikdy není příliš brzy začít chodit s dítětem ven! Zpočátku jednoduše na vycházky s dítětem ve sportovním kočárku a později na pěší procházky, kdy vám děcko dělá průvodce!

Procházky venku jsou zdravé nejen z hlediska pohybu, ale i doplnění vitamínu D na slunci. (Jen dávejte pozor, aby bylo děcko vhodně oblečené – dlouhé rukávky, dlouhé kalhotky a klobouček s širokým okrajem, aby nebylo příliš vystaveno slunečnímu záření a nespálilo se, hlavně přes poledne.)

V řadě parků jsou stezky speciálně určené k procházkám v přírodě. Jestli není žádná taková stezka v blízkosti vašeho domova, můžete si zvolit vlastní trasu pro procházky v přírodě v okolí vašeho domu. Procházky venku a poznávání okolí bude prospěšné pro vaše dítě i pro vás.

Následuje několik tipů na plánování procházek v přírodě, které vaše dítě zaujmou.

Udělejte z toho zážitek

Abyste si odpolední procházku patřičně užili, předem si zjistěte potřebné informace. Vyhledejte stezky, kde se dá jet se sportovním kočárkem, nebo naučné stezky, případně stezky se sportovní tematikou. V některých parcích jsou podél stezek informační tabule a často jsou zde také dřevěné altány, kde si lze vyzkoušet různé praktické pomůcky nebo nástroje.

Nechoďte na procházky, když je venku příliš horko nebo zima – nemáte na starosti jen sebe.

Základní zásady bezpečnosti

Používejte pro sebe a děcko ochranný krém (pokud už jej dítě může používat), když svítí slunce, ale i když je zataženo. Ochranný krém si vezměte s sebou a aplikujte ho několikrát za den.

Nepodceňujte také výběr správné obuvi. Když už děcko chodí, obujte mu pevné sportovní botičky a nedávejte mu sandálky nebo jiné botičky, v kterých by mohlo zakopávat. Není nutné kupovat žádnou zvláštní obuv. Botičky by měly být pevné, ale pohodlné, aby nedělaly puchýře.

Vezměte si s sebou batůžek s dostatkem tekutin a zdravou svačinou, protože chození může být dosti náročné a vysilující. Není dobré dostat hlad a žízeň daleko od auta.

Držte se blízko civilizace. S miminkem na zádech se nechodí na průzkum divočiny!

Samozřejmě mějte vždy po ruce pohotovostní tašku s náhradními věcmi pro případ nečekané nehody.

Souhlas pro soubory cookies