Jak jsou důležité různé druhy her

Lawrence Kutner

Žádná hra však není stejná, ani svým stylem ani účinkem. Budete-li bedlivě sledovat některé z různých typů her, do nichž se vaše dítě zapojí, poznáte, jak obstojí ve světě.

Symbolická hra

Pro miminko nebo malé batole, je kostka kostkou. Pokud bude mít víc než jen jednu, bude je možná skládat na sebe nebo rozebírat. Jakmile mu však bude kolem 2 let, může začít kostky využívat mnohem více. V jeho očích se mohou stát domečkem, autíčkem nebo čímkoli bude chtít. Hračky se stanou symboly pro jiné předměty. Vaše dítě možná zkusí krmit svou panenku, jako by to bylo další miminko. Pokud se budete dívat pozorně, možná uvidíte, že někdy drží panenku nebo medvídka stejným způsobem, jakým držíte vy jeho.

Tento typ symbolického vyjadřování vám ukazuje, jak důmyslným se stává jeho mozek. Rovněž mu umožňuje připravit se na chvíle, kdy se bude bát, a v klidu je překoná. Například šikovný pediatr, který potřebuje zkontrolovat uši vašeho dítěte kvůli infekci, možná začne tím, že se podívá do uší panenky, kterou si vaše dítě přineslo s sebou na prohlídku. To umožní batoleti připravit se na to, co se stane jemu, a pomůže mu to rozptýlit jeho strach a obavy.

Paralelní hra

Batolata potřebují kamarády, i když si s nimi hrají zcela jinak, než jak si spolu hrají starší děti. Zaveďte dvě 18měsíční děti s podobnými hračkami do stejné místnosti, posaďte je blízko sebe a sledujte. Vypadá to, že si sebe navzájem moc nevšímají.

Podívejte se však pečlivěji a uvidíte, že když jedno dítě zvedne ze země nákladní auto, druhé udělá s největší pravděpodobností totéž. Jestliže se první dítě podívá na tento náklaďák a řekne „No“ (oblíbené slovo batolete), druhé ho pravděpodobně napodobí a také zakřičí „No“!

Souhlas pro soubory cookies