Novorozenec a rady ke kojení. Omyly ohledně kojení

Nesmysly o kojení

Asi už jste informacemi o kojení doslova zavalená – některé jsou dobré (je to pro vaše dítě ten nejlepší začátek a taky nejsnadnější způsob krmení!), některé možná trochu znepokojující (kojení může být bolestivé – ale jen do té doby, než si vaše bradavky zvyknou) a některé přímo lživé (ženy s malými prsy nemohou kojit!). Nenechte se zavádějícími informacemi odradit.

JEDNODUCHÉ PRAVDY

V uplynulých měsících jste už asi o kojení zaslechla pár protichůdných informací – od ostatních matek, které toužily se o své názory a zkušenosti podělit a dát vám několik rad. Pokud je to vaše první miminko, můžou vás protichůdná prohlášení mást. Je pravda, že kojení není u každé ženy stejné a že pro některé maminky je to snazší než pro jiné. Nenechte se ale zavádějícími informacemi od kojení odradit. Zde je několik faktů, které by měly jakékoli pověry vyvrátit:

• Mýtus: Žena s malými prsy nemůže kojit. Skutečnost: Na velikosti prsou v případě kojení vůbec nezáleží. • Mýtus: Pokud vaše matka (nebo sestra) nemohly kojit, nebudete toho schopná ani vy. Skutečnost: Kojení není schopna méně než jedna žena z tisíce a geny s tím nemají nic společného. Neúspěchy při kojení se většinou odvíjejí od toho, že žena nedostane odpovídající podporu nebo rady v prvních nejdůležitějších týdnech po porodu. • Mýtus: Kojení je vždycky bolestivé. Skutečnost: Je pravda, že kojení může být první dva týdny nepříjemné. Chvíli trvá, než vám znecitliví bradavky a zvyknou si na svou novou funkci. Možná budou vaše prsa několik dní trochu nalitá od začínající produkce mléka. Existuje ale řada chytrých triků a praktických rad, které můžete při kojení používat, abyste takové nepříjemnosti překonala. Určitě stojí zato vytrvat. Jakmile se miminko naučí správně přisát – a váš lékař to zjistí při vašich poporodních návštěvách v poradně – a jakmile dáte svým prsům čas se přizpůsobit, věci se najednou zlepší a kojení se stane vaší druhou přirozeností a radostí pro vás oba. • Mýtus: Bradavky si před kojením musíte připravit, aby byly odolné. Skutečnost: Ačkoli masáž bradavek vám může pomoci si na kojení později zvyknout, příprava před kojením je nutná vlastně jen tehdy, pokud máte vpáčené bradavky. Pokud máte obavy, měla byste se poradit s lékařem. Tou zdaleka nejlepší přípravou na kojení je, když se budete těšit na blízkost, kterou budete se svým miminkem sdílet. Především je nutné dokonale zvládnout techniku kojení, kterou by vás měli naučit v porodnici a bude ji rozvíjet váš praktický dětský lékař. Zkuste si zapamatovat všechny dobré tipy a rady, které ke kojení dostanete od zkušených matek, a zapomeňte na všechny negativní věci, které uslyšíte. Pokud máte v plánu kojit nebo o tom přemýšlíte, nastavte svou mysl tak, abyste kojení dala šanci, až to přijde.

Více otevřených informací o kojení naleznete v sekci „Základy kojení“.

Souhlas pro soubory cookies