Výchova vícerčat: jak zvládnout koupání

Když dojde na koupání miminek, platí pouze dvě pravidla, přes která vlak nejede: udržet je v bezpečí a snažit se udělat, co je v silách rodičů, aby byla čistá!

Zdá se, že každý rodič má jiný přístup. Některé maminky rády stojí u kuchyňského dřezu, protože je to lepší pro jejich záda, a rády používají hadici se sprchou. Jiné nedají dopustit na plastovou vaničku vystlanou měkkým utěrákem. A další mají ve vaničce rády rychleschnoucí podložku, protože zajišťuje měkkou oporu.

1. Nezačínejte příliš brzy

Počkejte nejméně několik týdnů, dokud děťátku neodpadne pupeční pahýl. Do té doby otírejte miminko houbou.

2. Nekoupejte každý večer

Časté koupání vysušuje jemnou pokožku novorozence. Několikrát za týden stačí.

3. Koupejte své miminko odděleně

Není nic tak kluzkého jako mokré miminko. Vzhledem k tomu, že Americká akademie pediatrů doporučuje vždy držet jednou rukou dítě, je nemožné mít ruce na všech stranách.

Vzhledem k tomu, že miminka není třeba koupat každý den, zkuste koupání každý druhý večer.

4. Týmová práce

Bude-li váš partner doma, je koupání ideální příležitostí pro navazování citového pouta mezi mrňouskem a tatínkem. Zatímco jeden z vás koupe děťátko, druhý může zabavit jeho sourozence nebo se postarat o nasazení plenky po vykoupání a o obléknutí miminka.

5. Pořiďte si vhodné nástroje

Máte-li odnímatelnou sprchovou hlavici, použijte ji – díky tomuto zařízení může být proces koupání mnohem rychlejší a snazší. Jenom na ni občas mrkněte, když ji zrovna nepoužíváte!

6. Koupejte v době, kdy vám to vyhovuje

Nikdo netvrdí, že koupání se musí odehrávat na konci dne. Jestliže jsou vaše děti v této době nespokojené a kroutí a vrtí sebou, nebo vás budou s největší pravděpodobností rušit starší sourozenci, vyzkoušejte ranní koupání. Budete-li se chystat vykoupat miminko po krmení, nechte nejprve trochu usadit jeho bříško.

7. Mějte po ruce potřeby na koupání a přebalování

Přesvědčte se, že máte na dosah měkké žínky, dětský sprchový šampon a osušky a k ruce si přichystejte věci potřebné po vykoupání, jako například přebalovací podložky, čisté plenky a pyžamka. Budete-li mít všechno blízko u sebe, pomůže vám to rychle přebalit miminko a pustit se do jeho sourozence.

8. Zakupte gumovou podložku

Jakmile budou vaše dvojčata dost stará na to, aby se mohla koupat spolu, zajistěte, aby měla ve vaničce gumovou podložku proti uklouznutí.

9. Buďte ostražití

Koupání může být radost, nenechte se však ukolébat. I když je koupání ve vaničce zábavný způsob relaxace, nikdy nenechávejte své děti bez dozoru.

Souhlas pro soubory cookies