Základní informace o miminkách: péče o vícerčata

Než porodíte dvojčata, trojčata nebo jakákoli vícerčata, ujistěte se, že máte seznam pomocníků, na které se můžete spolehnout.

Vědomí, že můžete zavolat rodině a přátelům, když toho máte až nad hlavu, pomůže ulevit od stresu a zajistí, že o vaše miminka bude řádně postaráno, radí Americká akademie pediatrů. Nebojte se požádat o pomoc – pečovat o několik malých dětí je vyčerpávající, ale není potřeba propadat beznaději.

Ignorujte staré pořádky

Pokud si všimnete, že máte v domě větší nepořádek než obvykle, plný koš špinavého prádla a neustlanou postel, nepanikařte! Péče o vícero dětí otřese vašimi zaběhanými pořádky, takže se neciťte provinile, jestli všechno vypadá neupraveně.

Prvních šest až osm týdnů je podle AAP nejhorších a soustředit se na své novorozence je v tuto chvíli nejdůležitější věcí!

Najděte si čas na vytvoření citového pouta

Hodně nastávajících rodičů je nervózních, že nebudou mít dostatek času, aby si vytvořili citové pouto s každým miminkem. Je pochopitelné, že najít si čas na vytváření citových pout s vícerčaty bude těžké, když se staráte také o sebe. Tady je pár okamžiků vhodných k vytváření citového pouta s miminkem:

Doba přebalování Doba přebalování plenky je perfektní příležitostí k vytváření citového pouta s vašimi miminky. Dejte si s přebalováním načas a rozesmějte je. Zazpívejte jim písničku nebo s nimi promlouvejte – udělejte všechno, co můžete, abyste si tuto dobu spolu užili.

Střídejte se při přebalování a krmení se svým partnerem Pokud krmíte z lahvičky, krmte jedno dítě, zatímco váš partner krmí druhé. Až přijde doba dalšího krmení, miminka si vyměňte. U přebalování můžete praktikovat to samé.

Základní věci, které potřebuje každé dítě

Ačkoli někteří výrobci mají verze produktů pro vícerčata, AAP doporučuje, aby každé dítě mělo vlastní.

• Autosedačky • Vysoké židličky • Dětské postýlky (i když někteří rodiče se raději rozhodnou pro to, aby miminka sdílela jednu postýlku do té doby, než se začnou víc vrtět)

A ještě něco!

Nezapomeňte: Nejste na světě jediní rodiče, kteří mají vícerčata! Promluvit si s jinými páry, které jsou rodiči vícerčat, je skvělý způsob, jak získat nové rady ohledně péče o vaše děti. Pro rodiče vícerčat existuje celá řada podpůrných skupin a internetových komunit, takže se nebojte je kontaktovat.

Souhlas pro soubory cookies