Jak si vytvořit vlastní těsto na hraní

Nepořádek je super! Batolata mají ze všeho nejraději zamazané ruce. Milují stříkání vody z louží na všechny strany a patlání v blátě a dělání nepořádku s hračkami u nich zaručeně vyvolá záchvaty smíchu. Přijměte tento druh zábavy a zapojte své dítě do vaření, zahradničení a malování rukama. A proč si neudělat své vlastní těsto na hraní?

RUCE ZAMAZAT

Batolata milují nové zážitky a většinou neexistuje nic zábavnějšího než si pěkně pohrát s vodou, blátem nebo čímkoli jiným, do čeho si mohou ponořit nebo zabořit ruce! Vytěžte z této pohodové a zvídavé etapy vývoje maximum a povzbuzujte dítě v upatlané hře, díky níž se učí poznávat různé vlastnosti, textury a vůně bezpečných látek, které se dennodenně vyskytují kolem nás. A proč si nevyšetřit pár minut na přípravu vlastního těsta na hraní. Postupujte podle pokynů v tomto jednoduchém receptu a nechte své batole pomáhat při nabírání mouky lžící a jejím přisypávání do vody:

- 150 g polohrubé bílé mouky

- 300 ml teplé vody a pár kapek potravinářského barviva

- 75 g soli

- 1 polévková lžíce rostlinného oleje

- 2 čajové lžičky vinného kamene

Dejte všechny přísady do velkého kastrolu. Vařte na středním plameni a stále míchejte, dokud směs na těsto nezhoustne a nebude mít tvar koule. Vyškrábněte těsto, nechte ho trochu vychladnout a začněte ho hníst, dokud nebudou všechny přísady rovnoměrně rozložené a nezbude nic než hladká koule těsta. Bude-li těsto hodně tuhé, přidejte trochu vody, anebo pokud se bude naopak lepit, poprašte ho moukou. Až těsto na hraní vychladne, vložte ho do vzduchotěsné nádoby nebo tašky na jídlo uzavírané zipem a uchovávejte ho na chladném a suchém místě.

Mějte na paměti, že v tomto věku to může vaše batole svádět k tomu, aby si kousky těsta dávalo do pusy. Nenechávejte ho tedy nikdy s těstem bez dozoru. Naučte ho, že těsto se nejí, a povzbuzujte ho, aby do něj zabořilo své prstíky, formovalo, poplácávalo, rozsekalo a ozdobilo tuto fascinující novou věc na hraní.

Souhlas pro soubory cookies