Bezpečnostní průvodce autosedačkami

Marygrace Taylor

Pro čerstvého rodiče je bezpečnost dítěte nejvyšší prioritou – takže na bezpečnosti vašeho miminka v autě vám jistě záleží. O bezpečnosti na silnici je potřebné vědět následující.

Bezpečnost v autě

Víte, že dětská autosedačka ochrání vaše dítě v případě nehody, ale měli byste ověřit, zda je vybavena spolehlivým systémem upínání bezpečnostních pásů, zda je otočená zády ke směru jízdy a zda po stranách má polstrování, které poskytuje dítěti oporu.

Zkontrolujte také, zda je vaše autosedačka nainstalována bezpečně. Nemáte-li jistotu, podívejte se na internetu po autorizovaném inspektorovi autosedaček.

Nezapomeňte vždy dítě připoutat

Když už mluvíme o autosedačkách, při jízdě by vaše dítě mělo vždy sedět v autosedačce! Mohlo by být mnohem zábavnější ho držet na kolenou a připoutat se jedním pásem, ale miminko (nebo dítě) by nikdy v autě nemělo jet ve vašem náručí.

Děti dozadu

Můžete být v pokušení umístit autosedačku na přední sedadlo, abyste na ně mohla během jízdy lépe dohlížet, ale nedělejte to.

Pro kojence a pro děti je zadní sedadlo nejbezpečnější a nejlepší, protože kdyby se vám přihodila nehoda, vystřelený airbag by je mohl snadno zranit.

Nezapomínejte na okna

Než budete zavírat automatická okna, vždy zkontrolujte, zda tam nemá dítě prsty, abyste zabránila jejich skřípnutí. A i když můžete rozjívenému prckovi přikázat, aby držel ruce na klíně, přece jen raději okna před otevřením zajistěte zapnutím bezpečnostní pojistky.

Při řízení nikdy nemluvte ani nepište textové zprávy

Neuvěřitelných 78 procent maminek připouští, že za jízdy telefonuje (a 26 procent přiznává, že píše zprávy nebo čte e-maily). Slyšela jste to milionkrát, ale je to tady zase: Když řídíte, nikdy netelefonujte ani nepište zprávy – prostě to nestojí za to riziko.

Vždy s sebou berte dítě

Mohlo by být jednodušší nechat dítě v autě, zatímco vy si odskočíte nakoupit, ale rozhodně to není bezpečnější. Dětský organismus se zahřeje rychleji než organismus dospělých a teplota uvnitř vozu může vylétnout o 7 °C za pouhých 10 minut! Vašemu dítěti tak hrozí přehřátí, a dokonce úžeh.

Souhlas pro soubory cookies