Součástí dětského vývoje je vkládání všeho možného do úst

Zjistěte, jak své děťátko v tomto období udržet v bezpečí.

Každé dítě od narození do 18 měsíců věku si velmi rádo strká různé předměty do úst. Je to jeho způsob objevování světa, kterým se seznamuje s okolním prostředím. Téměř každé dítě ve věku do tří let něco zhruba 30 minut denně žužlá. Nikdy však nevíte, kdy to bude, takže musíte neustále dávat pozor.

Proč si děti vkládají předměty do úst?

Po narození jsou smyslové receptory v ústech mnohem vyvinutější než v jiných částech těla. Děti si do úst dávají prsty, cucají rohy přikrývky a díky těmto roztomilým návykům se seznamují s vlastnostmi jednotlivých předmětů, jako je např. hebkost, tvrdost a tuhost. „Voní to? Chutná to dobře? Je to tvrdé nebo měkké? Prostě si to dám do pusy. Vida. Hmm, je to příjemné. Hmm, tohle mi nechutná, radši pryč od toho.“ Děti žvýkají všechno s neutuchající zvědavostí, která je pro jejich vývoj a získávání zkušeností naprosto klíčová. Kolem šesti měsíců je jejich oblíbená činnost vkládání předmětů do úst ještě propracovanější. Děti dokážou lépe používat jazyk, rty a čelisti, takže pouhým vložením předmětu do úst a jeho žvýkáním dokážou získat všechny smyslové informace.

Jak udržet zvídavé děťátko v bezpečí?

Především dávejte pozor na uzávěry per a tužek, mince, sponky do vlasů, cokoliv menšího než pěst vašeho dítěte a odkliďte tyto předměty z dosahu dítěte. Batolata starší 3 let už nemusí vkládat věci do úst tak často, ale stále jim doma hrozí nebezpečí, když si hrají a experimentují. Nenechávejte volně ležet kousky skládaček, nenechávejte kolem povalovat své boty, aby se nestaly předmětem zájmu malých průzkumníků, dávejte pozor, kde máte šperky. Všechno, co by mohlo dítě svádět k tomu, aby si to strčilo do úst, uchovávejte mimo jeho dosah na horních policích: knoflíky, léky, klíče, domácí potřeby. Především dávejte pozor na domácí potřeby a čisticí prostředky pro domácnost, které mohou být v případě požití škodlivé a způsobit závažné podráždění očí nebo pokožky. Svého největšího (nebo spíš nejmenšího) pomocníka při praní – gelové kapsle na praní prádla Ariel 3v1 PODS – stejně jako jakýkoliv jiný domácí čisticí prostředek, byste měli vždy uchovávat uzavřené v původním obalu mimo dohled a dosah na té nejhořejší polici.

Neexistuje nic krásnějšího než pohled na vlastní dítě, které se směje na svět a užívá si všechno, co se v něm každý den odehrává. Udělejte tedy vše pro to, aby každý takový okamžik prožívalo v bezpečí a šťastné.

Další informace najdete na stránce http://www.keepcapsfromkids.eu/cz. Šiřte tato bezpečnostní opatření také mezi známými!

Souhlas pro soubory cookies