Sedm tipů pro bezpečnost aktivního miminka

Kara Giannecchini

Sledování dítěte, které začíná lézt, je pro rodiče neuvěřitelně vzrušující, ale zároveň nervy drásající zážitek. Stále větší pohyblivost vašeho děcka vyvolává spoustu obav o jeho bezpečnost, o nichž jste do té doby neměli ani zdání.

I když pozorné oko rodiče nelze ničím nahradit, uvádíme dále sedm základních tipů, které zajistí, že budete vy i váš domov připraveni na to, až dítě začne lézt.

1. Prozkoumejte dům doslova z dětské perspektivy

Jak začne dítě lézt, prolezte i vy po čtyřech celý dům a zaměřte se na předměty, které by mohly být v dosahu děcka.

Tak lépe poznáte, jaká nebezpečí na vaše dítě číhají. Například zjistíte, že pod vaším pracovním stolem je málo používané zásuvka, kterou je nutno zaslepit.

2. Zabezpečte schody

Jsou-li v domě schody, je třeba v jejich horní i dolní části nainstalovat bezpečnostní branky. Nezapomeňte, že pokud se branky zavírají pouhým zaklapnutím, může si je větší dítě bez problémů otevřít. Bezpečnější volbou jsou branky montované na stěny.

3. Pozor na kabely a šňůry

Zajistěte, aby všechny předměty, které mají kabel nebo šňůru (například elektronické chůvičky, telefony atd.), byly mimo dosah dítěte. Vhodné je také investovat do bezdrátového ovládání žaluzií a dalších okenních mechanismů.

4. Zabezpečte všechny velké a těžké předměty

S tím, jak dítě začne lézt, se bude snažit dosáhnout na různé předměty. Zajistěte, aby televizní přístroje, mikrovlnné trouby, akvária, knihovničky, nábytek a velké přístroje, tj. v zásadě všechno, co by se mohlo případně převrátit a spadnout na dítě, bylo připevněno ke stěně nebo k podlaze.

5. Zamykejte potenciálně nebezpečná místa

Garáž, sklep, koupelna, tělocvična, pracovna – to všechno jsou prostory, kde na dítě číhá různé nebezpečí. Skříně s čisticími prostředky, barvami, těžkými nástroji, závažími, drobnými předměty nebo chemikáliemi různého druhu by měly být opatřeny visacím zámkem, pokud na ně děcko může dosáhnout.

6. Zabezpečte ostré rohy a elektrické zásuvky

Všechny ostré rohy na nábytku by měly být opatřeny ochrannými nástavci a všechny elektrické zásuvky zaslepeny plastovými zástrčkami.

7. Učte děcko bezpečné chůzi

Když začne dítě chodit, cvičte s ním chůzi po schodech nahoru a dolů a učte jej, aby se vždy přidržovalo zábradlí. Odstraňte všechny malé koberečky, na nichž by mohlo uklouznout a upadnout.

Budete-li dodržovat tyto základní tipy zajišťující bezpečnost vašeho děcka, budete klidnější, až se začne pohybovat po domě. Největší problém bude stačit mu!

Souhlas pro soubory cookies