Jak pomoci batoleti zvládnout nejen schody

Ellen Neuborne

Teď když vaše děťátko chodí, je svět plný výzev a obtížných úkolů. Možná budete instinktivně chránit své maličké před vším, co by mohlo způsobit jeho pád, můžete ho však také učit, jak se tomu efektivně vyhýbat.

Jakmile se to naučí, bude mnohem lépe připraveno na to, aby sebevědomě vyrazilo do světa.

Ponechte si dětská vrátka

Pravděpodobně už máte v horní i dolní části schodů namontovaná dětská vrátka – a to je dobře. Americká akademie pediatrů doporučuje používání bezpečnostních pěnových zábran nebo kartónových krabic přikrytých látkou.

Jakmile už bude vaše maličké chodit sebevědomě a s jistotou, ukažte mu, jak se přidržovat zábradlí na skutečném schodišti (s kobercem). Ukažte mu, jak se dostat ze schodů po zadečku, nebude-li ještě připravené na to, aby sešlo po schodech dolů tak snadno, jako po nich vyšlo nahoru. Nechte jej chodit po těchto schodech nahoru a zase dolů pořád dokola, aby se v chůzi po schodech zdokonalilo.

Celé schodiště

Jakmile zvládne tři dolní schody, je připraveno začít nacvičovat chůzi po celých schodech – samozřejmě pod vaším pečlivým dohledem.

Nechte jej šplhat zdola nahoru a neustále ho pobízejte, aby se přidržovalo zábradlí. Rovněž procvičujte chůzi dolů. Zůstaňte nablízku, vždycky o jeden schod pod ním, abyste jej mohli zachytit, kdyby padalo.

I když si vaše batole povede dobře s dolními schody i s celým schodištěm, ještě nějakou dobu ponechejte u schodiště dětská vrátka, aby mohlo zpočátku cvičit pouze s vámi nablízku.

Jiné překážky

Pokud jste si mysleli, že schody jsou výzva, počkejte, až vaše batole vyrazí do světa! Ten je plný ošidných nástrah, náročných pro chodce v jakémkoli věku.

K tomu, abyste to zvládli dobře, je třeba zprvu dodržovat jedno prosté a neoddiskutovatelné pravidlo: držet za ruce. Eskalátory, výtahy a pohyblivé chodníky, to všechno jsou pro vašeho malého chodce nové zkušenosti. A jelikož budou pravděpodobně plné jiných lidí, nebude možné se vždycky pohybovat příjemným volným tempem, které vám umožní dítě učit a vše mu vysvětlovat.

Držte batole pevně za ruce tak, abyste mohli dobře manévrovat. Nezáleží na tom, jak sebevědomě vypadá, držet ho za ruku je nutností. Povzbuzujte ho, aby natáhlo ruku a chytilo se madel eskalátoru nebo pohyblivého chodníku. Na těchto vycházkách netolerujte žádné „vylomeniny“.

Batolata dychtí prozkoumávat svoji nově nabytou možnost pohybu a s vaší malou pomocí si bezpečně poradí i s tím nejošidnějším prostorem.

Souhlas pro soubory cookies