11 tipů pro pohodlnou a bezpečnou dětskou postýlku

Jane Chou

Dětská postýlka by měla být bezpečným útočištěm pro vaše miminko, kde odpočívá, hraje si a kam se přes den nebo na noc ukládá ke spánku. Je také místem, kde s ním zažijete první intimní chvilky, jako je jeho první spánek, první smích a první noci. Dbejte na bezpečnost a bezvadný stav postýlky, aby mohlo vaše novorozeňátko nerušeně vnímat vaši lásku a sdílet s vámi své první zážitky.

Pro zajištění bezpečnosti postýlky pravidelně kontrolujte všechny její součásti, jestli není třeba některou z nich opravit nebo vyměnit. Dále uvádíme několik tipů, jak zajistit zdravý a bezpečný spánek vašeho miminka:

11 tipů pro bezpečnou a pohodlnou postýlku

  1. Miminko ukládejte ke spánku vždy na zádech.

  2. Matrace v postýlce musí být pevná a dostatečně velká, aby postýlku vyplnila bez mezer u postranic.

  3. Odstraňte z postýlky všechny polštářky, hračky, deky, dudlíky a jiné předměty.

  4. Miminko radši oblékejte do spacího vaku nebo dupaček, aby nepotřebovalo přikrývku.

  5. Zkontrolujte, zda jsou všechny hračky visící na postýlce mimo dosah miminka a pevně připevněny, aby nespadly.

  6. Pokud se děťátko začne zvedat na ruce a kolena nebo dosáhne věku 5 měsíců, všechny visící hračky odstraňte.

  7. Dbejte na to, aby se do postýlky nedostaly šňůry od závěsů nebo například kabel elektronické dětské chůvičky.

  8. Kontrolujte pravidelně postýlku, zda není poškozená (například odštípnuté dřevo, uvolněná nebo odlomená součástka či popraskaná nebo loupající se barva).

  9. Důsledně kontrolujte, zda jsou utaženy všechny šrouby a matice.

  10. Máte-li postýlku se stahovací postranicí, zvažte její výměnu (tyto typy postýlek byly v některých státech již zakázány). Pokud se pro výměnu nerozhodnete, kontaktujte prodejce nebo výrobce, zda by vám zdarma neposkytl mechanismus pro zablokování stahovací postranice.

  11. Nekupujte postýlku s otvory, v nichž by mohlo dítě uvíznout, tj. s mezerami mezi příčlemi většími než 65 mm (norma EU) nebo s ozdobnými výřezy.

Jestli sníte o vyzdobení dětského pokojíčku různými nadýchanými a nabíranými polštářky nebo jinými dekoracemi, nemějte obavy. Až dítě povyroste, budete mít spoustu příležitostí vystavit na větší posteli všechny ty roztomilé polštářky a plyšáky. Zatím se ale držte zpátky a raději pozorujte, jak vaše miminko spokojeně spinká v postýlce, s pocitem, že jste udělala všechno pro jeho bezpečnost.

Souhlas pro soubory cookies