Spánek tváří v tvář: Spánkový režim celé rodiny

Stejně jako vy potřebujete před usnutím čas na relaxaci, děti také potřebují čas na přechod, kdy se uvolní a připraví na spánek. Přesný denní režim, který dodržujete, závisí na vaší rodině, tady je však několik tipů a triků na vytvoření uklidňujícího rituálu na závěr dne a sladké tečky pro celou rodinu.

1. Přineste na koupání nějaké hračky

Teplá uklidňující koupel připraví děti na spánek. Můžete z ní také udělat zlatý hřeb večera, pokud si obstaráte gumové kachničky, písmena a číslice, které přilepíte na stěny vaničky.

Máte víc než jedno dítě? Možná zjistíte, že vaše děti se rády koupají spolu.

2. Přečtěte nějakou hezkou pohádku

Vezměte si dítě do náručí a prohlížejte si obrázkovou knížku, kterou si vybere. Hodně malých dětí si rádo prohlíží nebo čte oblíbenou knížku pořád dokola.

Máte-li starší dítě, které umí číst (nebo si zapamatovalo obrázkovou knížku), můžete ho nechat, aby ji vám a malé sestřičce přečetlo. Nebo se můžete ve čtení střídat, nechat ho, aby přečetlo jeden odstavec, a vy přečtete další. Jenom se k sobě všichni pěkně přitulte!

3. Vyprávějte pohádku

Vymyslete si příběh, který budete vyprávět jenom v době před spaním. Můžete ho vytvořit jako napůl autobiografický (dát hrdince jméno své dcery a nechat ji zachránit své přátele ze spárů draka). Anebo pokud má vaše dítě živou představivost, můžete ho povzbuzovat, aby do příběhu také přispělo svou troškou do mlýna.

Máte-li více než jedno dítě, můžete do příběhu zahrnout celou rodinu a vyprávět příběh na etapy celé týdny. Ať už si vyberete kterýkoli způsob, může to být zvláštní svět, který rodina večer společně sdílí.

4. Užijte si čas s každým dítětem individuálně

Máte víc než jen jedno dítě? Nakojte děťátko nebo ho nakrmte z lahvičky, zatímco váš partner čte druhému dítěti pohádku. Využijte tento klidný čas na pomazlení se svým dítětem, protože to je skvělý způsob, jak se k sobě přiblížit.

5. Povídejte si

Požádejte své dítě, aby vám řeklo, co se mu na dnešním dni nejvíce líbilo, anebo co chce, aby se mu dnes v noci zdálo. Pokud si budete před spaním povídat tiše a klidně, může se díky tomu vaše dítě cítit v bezpečí, milované a připravené na cestu do říše snů.

6. Využijte kouzelnou moc dotyku

Udělejte svému dítěti masáž. Rozčesejte svému předškolákovi vlásky nebo mu namasírujte chodidla. Všechny tyto věci jsou uklidňující a mohou vašim maličkým usnadnit, usnutí.

7. Ujistěte se, že má vaše dítě společnost

U dětí není neobvyklé, že mají v době ukládání ke spánku strach z odloučení. Oblíbená deka nebo plyšové zvířátko je mohou uklidnit a ujistit, že jsou v bezpečí, když odcházíte z pokoje.

8. Držte se plánu

Ať už si vytvoříte jakýkoli každodenní režim, dodržujte ho ve stejném pořadí, ve stejnou dobu, každý večer. Vaše rodina mu možná časem přijde na chuť a bude se na něj těšit jako na způsob relaxace po rušném dni – a vy také!

Souhlas pro soubory cookies