Jak ulevit dítěti s kolikou?

Marygrace Taylor

Je normální, že kojenci ve věku 3 měsíců a méně mají během dne neklidné období, a to zejména mezi osmnáctou hodinou a půlnocí. Pokud vaše spolehlivé postupy, jako je krmení, přebalení, zavinutí do přikrývky a houpání dětský pláč nezastaví, vaše dítě může patřit mezi 20 procent dětí, které mají koliku.

Příčiny dětské koliky

Ve věku dvou až čtyř týdnů může dítě začít trpět kolikou nebo mívat záchvaty pláče. V průběhu dne bude jeho pláč zesilovat místo toho, aby slábnul, a možná bude mít nafouklé bříško a bude střídavě natahovat a krčit nožky.

Lékaři nevědí, co přesně způsobuje dětskou koliku, ale některé z možných faktorů jsou tyto:

• Nezralá nervová soustava • Dítě se nedovede samo utišit • Zdravotní problém, jako například kýla • Něco ve vaší stravě, co dráždí jeho bříško (pokud kojíte)

Jak uklidnit plačící dítě?

Na dítěti s kolikou je možná nejhorší to, že vypadá, že jej nelze ničím utišit. Ale to neznamená, že to nemůžete zkusit! Nabízíme několik taktik, které mohou pomoci uklidnit dítě s kolikou.

Houpejte jej. Houpání nebo uložení miminka do houpačky v kombinaci s bílým šumem v pozadí (například šum vysavače nebo sušičky) může někdy pomoci, protože rovnoměrný pohyb uklidňuje.

Procházejte se s ním v klokance. Tak jako houpání může tento pohyb uklidňovat a ve vaší blízkosti se bude miminko cítit lépe.

Zaviňte jej. Zabalte miminko do velké a tenké deky. Bude v teple a bude se cítit útulně a bezpečně.

Dejte mu dudlík. To nemusí vždy pomoci, ale některá miminka sání uklidňuje.

Hlaďte jej po zádech. Položte si miminko bříškem na kolena a jemně jej hlaďte prsty po zádech, což by mohlo uvolnit tlaky v bříšku.

Zkontrolujte svůj jídelníček. Pokud kojíte, mohly by být některé potraviny ve vašem jídelníčku příčinou potíží vašeho dítěte. Mléčné výrobky, kofein, zelí a cibule jsou všechno potenciální viníci, tak je zkuste jeden po druhém vynechávat, abyste časem zjistila, zda jeden z nich není skutečným viníkem.

Neztrácejte naději!

Možná tomu teď nebudete věřit, ale dětská kolika netrvá věčně. Než budou vašemu dítěti 4 měsíce, jeho kolika pravděpodobně přestane – a všichni budete šťastnější!

Souhlas pro soubory cookies