Čtyři tipy, které vám pomohou porozumět pláči vašeho dítěte

Jennifer Kelly Geddes

Když večer uložíte dítě do postýlky, můžete zapnout chůvičku a (konečně) jít spát – tedy do doby, než miminko zase začne plakat!

Když začne miminko v noci brečet, vzbudíte se a v ospalosti se snažíte zjistit, proč pláče. Zprvu můžete být trochu zmatení, protože vyznat se v tom, proč děťátko pláče, nebo dokonce vříská, vyžaduje určitou praxi. Následuje několik tipů, co může pláč dítěte znamenat, a rad, co dělat, když zaslechnete, že miminko začalo vzlykat.

Tip 1: Nepropadejte panice

Pláč dítěte je normální a dá se očekávat. Novorozenci někdy mohou brečet i několik hodin denně! Neberte si to osobně. Pláč je jediný způsob komunikace miminka s vámi. Miminko do 4 měsíců v noci většinou pláče proto, že má hlad.

Tip 2: Zvuky jsou normální

Vzhledem k tomu, že stadium aktivní formy spánku (REM) je u miminek delší, neupadají příliš často do hlubokého spánku. Novorozeně může vydávat v této fázi různé druhy zvuků (vypísknutí, křik nebo pláč) a může se i probudit. Když zaslechnete přes chůvičku, že miminko začne fňukat, počkejte několik minut, jestli znova neusne.

Tip 3: Rozlišujte

Po určitých zkušenostech umí maminka odlišit pláč z hladu od pláče, který znamená, že něco není v pořádku.

Pláč hladového dítěte je většinou krátký, hlubší a střídavě se zesiluje a slábne. Bolestný pláč bývá hlasitý a ječivý (miminko potřebuje přebalit, má nadýmání nebo ho něco svědí či tlačí).

Tip 4: Nespěchejte k dítěti

Náhlý pláč v noci je často jen jedním výkřikem, který nesouvisí s hladem ani mokrou plenkou. Počkejte několik minut, než se vydáte do dětského pokoje, protože si děcko možná jen ulevuje nebo se tímto způsobem chystá ke spánku.

Pokud dítě nepláče usedavě, neberte ho do náručí.

Žádná maminka nechce, aby její děťátko v noci plakalo, proto je pro ni velkou úlevou, když zjistí, co pláč v noci opravdu znamená. Miminko se brzy naučí spát celou noc bez muknutí a vy můžete být v pokušení chodit se dívat, proč je tak tiché.

Souhlas pro soubory cookies