Důvody, proč vaše dítě chrápe, a co s tím

Jennifer Kelly Geddes

Teď, když máte miminko, nebude pravděpodobně váš partner jediným, kdo v noci chrápe!

Jak zjistila řada maminek, někteří novorozenci v noci hlasitě dýchají a vydávají zvuky, které se velmi podobají chrápání. Buďte klidná, tyto zvuky jsou běžné a není třeba se znepokojovat. Dále uvádíme několik příčin chrápání a jejich řešení, aby byl spánek dítěte v noci tišší.

Je ještě tak maličké

Dýchací cesty novorozeněte jsou úzké a plné slin, takže dýchání může znít bublavě, sípavě a hodně hlasitě.

Toto „chrápání“ bude postupně stále slabší, až nakonec zmizí úplně, protože se dýchací cesty rozšíří a dítě se naučí lépe polykat sliny.

Běžná rýma

Lehké onemocnění, například infekce horních cest dýchacích, může narušit spánek dítěte a mít dopad na jeho dýchání, které bude v noci znít jako chrápání.

Tipy pro řešení dětského chrápání

Těsně před spaním vezměte dítě do koupelny a pusťte horkou vodu do vany, čímž vytvoříte jakousi domácí saunu. Pára pomůže uvolnit dýchací cesty miminka. Také můžete dát do pokojíčku miminka zvlhčovač vzduchu.

Drobné částečky prachu a jiné nečistoty ve vzduchu mohou dráždit drobné nosní dutiny miminka a ještě více zhoršovat jeho chrápání. Proto vysávejte podlahu několikrát týdně a omývejte předměty, které přitahují prach.

Sledujte chrápání miminka nebo si ho zapisujte, abyste zjistili, zda se zvuky nějak mění. Jestliže miminko chrápe hlasitě a často nebo když se vám zdá, děťátko těžce dýchá, poraďte se s pediatrem, protože to může být znakem nějakého závažnějšího onemocnění.

Není však třeba se znepokojovat, když dítě v prvních měsících života v noci párkrát zachrčí.

Souhlas pro soubory cookies