Pohyb

Jennifer Kelly Geddes

Není větší úlevy pro maminku, než když se miminko naučí konečně spát celou noc, ale děti musí spát i přes den, aby načerpaly nové síly (a abyste se vy mohli pustit do seznamu úkolů!).

Níže je uvedeno 10 rad, jak usnadnit ukládání dítěte ke spánku přes den.

1. Počet spánkových cyklů

V závislosti na věku potřebuje dítě spát přes den nejméně dvakrát (jednou ráno a jednou odpoledne), případně ještě jednou vpodvečer.

2. Buďte důslední

Dodržování režimu spaní přes den je důležité, protože dítěti prospívá určitý řád. Pochůzky a jiné vycházky si naplánujte tak, abyste tento řád miminku nenarušovali.

3. Nečekejte

Dejte miminko do postýlky hned, jak začne být ospalé, protože přetažené dítě těžko usíná.

4. Na prvním místě je bezpečnost

Jestliže vám novorozeně usne v náručí, položte ho do postýlky, a to vždy na záda, abyste se vyhnuli riziku syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS).

5. Příprava miminka na spánek

Neprotahujte zbytečně ukládání miminka ke spánku a vynechejte dlouhé pohádky nebo mazlení. Jedno láskyplné objetí a krátká ukolébavka stačí, aby miminko poznalo, že je čas na spánek.

6. Nevzdávejte se

Některým batolatům může trvat několik minut, než se zklidní a usnou. Ideální je nechat miminko, aby usnulo bez vaší přítomnosti v pokojíčku. Když vejdete do pokojíčku příliš brzo nebo tam budete chodit často, může děcko nabýt dojmu, že spánek přes den je jen hra.

7. Držte se zpátky

Neustálá kontrola miminka, kdykoli zavrní nebo zapláče, ho může rušit od usnutí. Proto ho kontrolujte jen tehdy, když si myslíte, že je mu něco nepohodlné nebo že se mu může něco stát.

8. Nechte v místnosti světlo

Miminko zpočátku samozřejmě nerozeznává noc a den. Aby se to naučilo, nechávejte závěsy na oknech při denním spánku roztažené, aby bylo v místnosti světlo.

9. Upravte spánkový režim

Pokud zjistíte, že spánek miminka přes den narušuje jeho spánek v noci, zkraťte spaní přes den (například ho probuďte dříve) nebo jeden spánek úplně vynechejte.

Je běžné, že se děti běžně spánku přes den brání, ale přesto tento režim dodržujte, protože spánek přes den je nezbytný pro další vývoj dítěte. Spánek přes den děcko občerství a obnoví jeho energii, kterou potřebuje k tomu, aby si mohlo hrát a učit se novým věcem.

Souhlas pro soubory cookies