Pohyby vašeho miminka ve spánku

-
Napsal Jennifer Kelly Geddes

Jennifer Kelly Geddes

Je těžké odolat nakukování do postýlky novorozeněte, zda spí. Ale nebuďte překvapeni, až uvidíte, že namísto klidného dřímání sebou miminko škube a mává ručičkama a nožičkama.

Nemějte obavy, protože trhavé pohyby ve spánku jsou součástí normálního vývoje dítěte. Čtěte dále, abyste se dozvěděli, co se děje s miminkem ve spánku.

Zdají se mu sny?

Je lákavé, představovat si, že vaše novorozeňátko má nějaký fascinující sen, když vidíte, jak se ve spánku hýbe. Ale i když je u miminek REM fáze spánku nebo fáze snů delší než u dospělých, není pravděpodobné, že by se jim zdály nějaké živé sny. Miminka totiž nemají dostatek zážitků a jejich mozek není dostatečně zralý, aby produkoval nějaké sny.

Protahování se

Nezapomínejte, že vaše novorozeňátko bylo zvyklé trávit svůj čas v děloze stočené do klubíčka. V novém velkém a širokém světě se učí pohybovat končetinami a to, že sebou různě trhá a hází, je zcela normální.

Vývoj nervové soustavy

Centrální nervová soustava novorozeněte se stále vyvíjí a v důsledku toho miminko nekontroluje své pohyby. Postupně však získává lepší kontrolu nad svými končetinami a naučí se s nimi zacházet účelově namísto nahodilého škubání.

Lehký spánek

V tomto věku mají miminka velmi lehký spánek a fáze hlubokého spánku nejsou příliš časté. Kromě škubavých pohybů si můžete všimnout, že miminko dělá ve spánku grimasy, špulí rtíky, jako by sálo, a mlaská, cuká víčky, usmívá se, leká se a dost snadno se budí.

Převracení se na bříško

Dítě vždy ukládejte do postýlky na zádech (významně se tím snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí kojence – SIDS).

Ve 4–7 měsících se dítě převalí v postýlce na bříško, ale není třeba se tím znepokojovat. Když miminko naučí se obracet, volí si samo polohu ve spánku, jakou chce.

Pohyby dítěte ve spánku se mohou zdát zvláštní, ale je to jen způsob, jak se učí kontrolovat a používat své tělíčko. Pokud však máte pocit, že sebou děcko trhá příliš nebo že nevypadá spokojeně a není schopno se uvolnit, kontaktujte raději pediatra. Kvalitnější spánek vašeho dítěte v noci znamená i kvalitnější spánek pro všechny členy domácnosti!

About Jennifer Kelly Geddes
Souhlas pro soubory cookies