Techniky uklidnění dítěte

Aviva Patz

Nevadí, když si miminko cucá palec? Přečtěte si o způsobech, jak se miminka uklidňují.

Cucání palce je u miminek a malých dětí zcela obvyklé, a navíc hraje zásadní úlohu při zdravém vývoji v raném dětství. Následuje několik vysvětlení, proč je cucání palce u miminka normální.

Proč si miminko cucá palec Sání je instinktivní činností novorozeňat. Můžete být v pokušení bránit miminku, aby si cucalo palec, protože by mohlo mít křivé zuby. Ale zatím jej nechte. Učí se, jak se uklidnit a najít pocit bezpečí, když je unavené nebo rozrušené.

Pokud se vám podaří odnaučit děcko cucání palce do čtyř let, jeho druhé zoubky to nepoškodí. Zatím mu však cucání palce pomáhá, aby rychleji usnulo nebo usnulo samo, když se probudí v noci.

Další způsoby, jak miminko uklidnit Většina dětí má často pozdě odpoledne záchvaty pláče. Nejprve zkontrolujte, zda nepláče proto, že má hlad, je unavené nebo mu něco vadí. Nezjistíte-li důvod pláče, nemějte obavy. To, že dítě pláče, nemusí vždy znamenat, že se něco děje. Pláč může být normální součástí jeho vývoje, kdy centrální nervová soustava není ještě zcela vyvinuta.

Jestliže cucání prstů nebo dudlíku vaše dítě neuklidní, zkuste jej uklidnit jinak: • Zlehka miminko kolébejte • Tiše mu zpívejte • Zabalte ho do přikrývky • Zkuste ho dát do nosítka nebo hopsadla Čím je miminko neklidnější, tím je to pro vás těžší. Ale zachovejte klid. Nezapomeňte odpočívat, když miminko spí, a dbejte na pravidelnou stravu. Když budete správně pečovat o sebe, dokážete se lépe postarat i o miminko.

Souhlas pro soubory cookies