Jak zvládnout koupelnu. Všechno o návycích dětí, dětské hygieně a samostatnosti

Annette Karmiloff-Smith & Malte Mienert PhD, FBA, FMedSci, MAE & Prof. Dr.

Umožnit malým dětem naučit se správně chovat již v raném věku a zavést správné zvyky vytváří základy pro to, jak se budou děti chovat později ve svém životě.

Koupelna je pro vaše dítě první zastávkou na cestě k osvojení dětských zvyků, hygieny dítěte, životních návyků a uznání důležitosti hygieny. Je to začátek samostatnosti dítěte. Povzbuzování dítěte k nezávislosti a samostatnému vykonávání úkolů může velice podpořit jeho sebevědomí a bude ho to povzbuzovat k tomu, aby se snažilo dělat stále více věcí samostatně, a podpoří to jeho dětskou nezávislost. To se týká zejména koupelny, kde dítě může často zjistit, že je těžké soustředit se na každodenní úkoly a uspět v jejich vykonávání, například mytí rukou a chození na toaletu.

Nalezněte rovnováhu mezi poskytováním dostatečné péče a dovolením, aby vaše dítě dělalo věci po svém. Nevkládejte se do celého procesu příliš rychle! Nepodceňujte samostatnost dítěte. Nabídněte svoji pomoc a akceptujte fakt, že se vaše dítě může na cestě zbrzdit – důležité je, že to stále zkouší. Jakoukoli změnou dítě snadno znejistíte. Snažte se zavést pravidelný každodenní režim se stejnými lidmi, kteří se na něm podílejí, za pomoci stejných produktů. Nový zubní kartáček nebo nový šampón koupený bez „svolení“ může zbrzdit pokroky dítěte. Spolu s tím, jak se bude vaše dítě dále vyvíjet, nechte vyvíjet také úkoly, které může samo zvládnout. Pochvalte ho i za sebemenší úspěch v souvislosti s dětskými návyky. Nenuťte dítě do ničeho, co nechce dělat. Pokud vaše dítě odmítá něco, co jste navrhli, nezačínejte ho přemlouvat nebo se s ním dohadovat. Udělejte něco překvapivého nebo zajímavého, čím konflikt zlehčíte. Dejte svému dítěti možnost, aby se naučilo správné hygieně zábavnou formou, která ho bude motivovat k tomu, aby úkoly zvládalo samostatně.

Souhlas pro soubory cookies