Šest tipů a triků jak úspěšně naučit dítě chodit na nočník

Aviva Patz

Učení na nočník představuje významný krok pro děti i jejich rodiče. Tajemství úspěchu? Spousta trpělivosti a ještě více kreativity! Je-li vaše dítě připraveno začít se učit chodit na toaletu, vyzkoušejte taktiky, které jsou prověřeny samotnými rodiči.

1. Ozdobte nočník

Nejde o obyčejný nočník nebo záchodové sedátko, když je ozdobeno zářivými obrázky pohádkových postaviček nebo závodních aut. Nechte děcko, aby si vybralo nočník s obrázky, které ho inspirují nebo aby si samo vyzdobilo nočník pestrými samolepkami tak, aby se mu líbil.

2. Udělejte z chození na nočník zábavu

Vybavte záchod knížkami o učení na nočník a hračkami, které děcko zaměstnají. Vydrží pak na nočníku sedět déle.

Můžete mu dát také jeho oblíbená plyšová zvířátka. Navrhněte mu, aby ukázalo svým kamarádům, jak se chodí na záchod.

3. Přichystejte si zajímavé drobnosti

Dětem je třeba připomínat, aby chodily pravidelně na nočník, protože mají tolik práce s hraním, že často zapomenou a najednou je pozdě. Neustálé připomínání je ale otravné pro každého.

Proto raději nastavte budík na mikrovlnné troubě, na svém mobilu nebo ještě lépe na levných hodinkách, které může mít dítě na ruce.

Navykněte také dítě, aby chodilo na nočník třeba po každém jídle nebo před spaním. Až budík zazvoní, bude vědět, že je čas!

4. Udělejte z toho hru

Dejte do nočníku několik cereálních kroužků a vyzvěte syna, aby se do nich při čurání strefoval. Můžete experimentovat také s barvami. Vhoďte do záchodové mísy modrou potravinářskou barvu a pozorujte, jak zezelená, když dítě čurá. To je ale kouzlo!

5. Nabídněte dítěti legrační spodní kalhotky

Jestliže má váš malý syn rád hasiče, mohou ho kalhotky s obrázky červených hasičských aut motivovat k tomu, aby přestal používat plenky. Řekněte mu, že velcí kluci, kteří chodí na záchod, nosí super spodní prádlo.

6. Vydržte

Zapomeňte na doporučovaný věk a nechte na vašem děcku, aby se rozhodlo, kdy přestat s plenkami. Všímejte se signálů, že je připraveno, například že projevuje zájem o záchod, oznamuje vám, že se mu chce kakat nebo chce vyměnit plenku hned potom, co se pokaká.

To může být ten správný moment – bez úplatků, bez slz a bez nehod.

Bez ohledu na strategie, které nejlépe vyhovují vašemu rodičovskému stylu a vašemu dítěti, je vždy dobré zachovávat pozitivní přístup. Věnujte dítěti dostatečnou pozornost, když se učí na nočník, a odměňte ho velkou pochvalou, kdykoli se „dílo podaří“. Snažte se ho přesvědčit, že to zvládne.

Souhlas pro soubory cookies