Tři známky, že vaše dítě je připravené začít se učit chodit na nočník

Rachel Morris

Většina maminek počítá dny, kdy už bude moci začít děcko učit na nočník. Důležité však je to neuspěchat.

Dítě se většinou začne učit chodit na nočník ve věku 2 až 3 let, přičemž některé děti to zvládají o několik měsíců dříve a jiné mohou mít plenky až do 4 let. Každé dítě je jiné!

Naštěstí vám děcko naznačí, že je připraveno zbavit se plen a naučit se chodit na toaletu jako velké děti. Při učení dítěte novým hygienickým návykům se držte následujících rad.

1. Sledujte změny v chování dítěte při stolici a močení

S tím, jak dítě začíná mít vyprazdňování pod kontrolou, se spotřeba plen stále snižuje. To je signálem pro zahájení učení dítěte na nočník.

Přibližně ve stejné době začne řada dětí vyhledávat pro vykonání své potřeby soukromí. Takže se nedivte, když se dítě těsně předtím, než se pokaká, schová někam do kouta nebo do svého pokojíčku. Vaším cílem je všimnout si, kdy se začne kroutit a nenásilně ho přimět, ať si sedne na nočník a uvidí, že to jde.

2. Reakce dítěte na mokrou nebo zašpiněnou plenku se mění

Poté, co si dítě začne uvědomovat své tělesné funkce, bude dávat jasně najevo, že chce vyměnit plenku tím, že na ni ukáže nebo řekne, že se počuralo. Když se počurá, bude se také cítit provinile nebo nepříjemně a patrně se bude pokoušet samo se plenky rychle zbavit. Možná vám to bude připadat ujeté nebo trapné, ale není od věci brát v tomto období dítě s sebou, když jdete na záchod. Pomůže to při navození asociace s nočníkem.

3. Vaše dítě prosazuje svoji nezávislost

S tím, jak se dítě stává stále více nezávislé, bude chtít dělat všechno samo, včetně kakání. Tento posun k tomu, že se chce chovat jako velké dítě, se snadno pozná. Vykřikuje „Já sám“ nebo „Já sama“ a brání se, když se mu snažíte pomoci například při oblékání pyžamka. To jsou signály, že je děcko připraveno učit se chodit na nočník.

Každé dítě je jiné a nutit je na nočník dříve, než je k tomu připraveno, může mít zcela opačný účinek. Naučit dítě chodit na nočník vyžaduje zejména vaši trpělivost a důslednost. Do té doby nešetřete chválou, ale zároveň mějte po ruce i čisté plenky.

Souhlas pro soubory cookies