Problémy s učením na nočník a jejich řešení: Počurávání v postýlce a venku

Aviva Patz

Učení chození na nočník znamená víc než jen to, že se dítě zbaví gumových kalhotek nebo plenek. Nesmíme zapomínat, co všechno musí děcko v tomto období zvládnout. Uvádíme tři nejběžnější nezdary a rady, jak je překonat.

Pomočování ve spánku

Je vaše batole přes den suché, ale budí se v louži? Jeho tělíčko ještě není tak vyspělé, aby vyslalo signál do mozku, že má plný močový měchýř.

Během prvního roku, kdy se děti učí chodit přes den na nočník, se velmi často počurávají v noci. V zásadě se mnoho dětí alespoň jednou měsíčně ve spánku počurá ještě ve 3 letech.

Řešení Není třeba nic víc, než převléci dítě a postýlku zejména, když se dítě počurá jen příležitostně. Případně můžete dát do postýlky nepropustný chránič matrací, který usnadní práci při převlékání.

Jestliže k tomu dochází dvakrát až třikrát týdně, dejte dítěti gumové kalhotky, které mohou usnadnit přechod od plenek k běžným spodním kalhotkám.

Nechce kakat do nočníku

Pro některá batolata je snadné se do nočníku vyčurat, ale s kakáním mají problémy. Podle odborníků mohou mít některé děti strach, že něco zašpiní.

Jestliže toto trápí vaše děcko, může to být důsledkem nepříjemného zážitku, který potkal je nebo jiné děcko, a chce se mu vyhnout.

Řešení Všimněte si, kdy vaše děcko obvykle kaká, jestli hned po spaní nebo půl hodiny po obědě, a dejte ho v tuto dobu na nočník. Když se vykaká, nešetřete chválou! Vždy dbejte na pozitivní tón hlasu.

Používání negativních slov, jako „fuj“ nebo „to smrdí ", když se dítě vykaká, u něj může vyvolat pocit studu a rozpaky. Uklidněte ho, že je to přirozené a dělají to všichni! Když se děcku kakání na nočníku nedaří, navrhněte mu, aby si vždycky, když se mu začne chtít kakat, řeklo o gumové kalhotky.

Nehody na výletě nebo při vycházce

Výlety nebo vycházky, například při cestě letadlem nebo jen v nákupním centru, jsou náročné pro batole, které se učí chodit na nočník, protože narušují jejich zaběhnutý režim. I děti, které se běžně přes den nepočurávají nebo nepokakávají, se tato nehoda může stát, jestliže se dostanou mimo své obvyklé prostředí.

Řešení Před odchodem z domova pobídněte děcko, aby šlo na nočník. Když jdete ven, dělejte přestávky na nočník minimálně jednou za hodinu a ještě jednou před cestou domů. Pro jistotu si s sebou ale vezměte čisté věci na převlečení!

S jistou dávkou trpělivosti se vaše maličké brzy naučí chodit na nočník, takže to nevzdávejte!

Souhlas pro soubory cookies