Je vaše dítě připravené začít se učit na nočník?

Cheryl Lock

I když to může vypadat děsivě, projde si tímto procesem každá maminka a není se čeho bát. Někdy v období mezi 18 měsíci a 2,5 rokem začnete pravděpodobně přemýšlet, jak začít učit děcko na nočník.

Některé děti zvládají učení chodit na nočník celkem snadno, zatímco některé mohou vyžadovat zvláštní péči a pozornost. Nenechte se vyvést z rovnováhy klidu a držte se následujících rad. Zanedlouho budete moci poblahopřát děcku k úspěchu.

1. Začněte ve správnou dobu

Nemá cenu začínat s používáním nočníku dříve, než je dítě (spolu s vámi!) připraveno. Jinak to nebude fungovat. Pokud jde o vaši trpělivost, máte-li zrovna na práci něco stresujícího, například stěhování, raději počkejte, až se budete moci tomuto úkolu plně věnovat.

Naštěstí jsou příznaky, že se vašemu děcku chce na toaletu, dosti zřejmé, pokud se na ně zaměříte.

Dítě, které je připraveno učit se chodit na nočník, musí být schopno rozumět pokynům. Začněte pomalu třeba tím, že si dítě bude sundávat a oblékat kalhotky nebo vyndávat plenku.

Pak přejděte k náročnějším úkolům, například koordinaci sundávání kalhotek a sedání si na nočník. Dítě vám taky může začít hlásit, kdy se mu chce na záchod, zejména když jste mu ukázali a vysvětlili, jak správně používat nočník (což je optimální).

Může dokonce začít samo používat nočník a za to ho náležitě chvalte.

2. Zapojte dítě do procesu

Nejdříve zjistěte, jaké vybavení (nočník, dětské sedátko na záchod atd.) bude pro dítě při učení se na nočník nejlepší, a pak ho zapojte do procesu jeho výběru, což je nejsnadnější způsob, jak děcko pro tuto činnost nadchnout.

Poté, co se rozhodnete, jaké vybavení koupit, nechte děcko, aby si vybralo z několika barev a tvarů. Dítě se rádo zapojí, protože ví, že to bude jen jeho nočníček.

3. Nenechte se odradit

Ve všem, co se týká dětí, má klíčový význam trpělivost. Pamatujte, že holčičky se naučí chodit na nočník dříve než kluci, kterým může trvat i několik měsíců, než se naučí chodit sami na nočník. Snažte se zachovat klid (a berte to pokud možno s humorem) a zvládnete to.

4. Kroky zpět

Je naprosto normální, že se dítě při učení se na nočník několikrát vrátí o krok zpátky, a zásadní bude v této souvislosti způsob, jakým tuto situaci zvládnete. Nikdy se na dítě nezlobte ani ho netrestejte, když dojde k nehodě. Naopak, buďte pozitivní a vysvětlete mu, že se to stává. Pak mu připomeňte, že až se mu bude příště chtít kakat nebo čurat, aby nezapomnělo použít svůj úžasný nový nočníček.

Pamatujte, že učení se na nočník musí probíhat pomalu a klidně. Snažte se zvládnout toto období a myslete na to, že se dítě učí chodit na nočník jen jednou za život. Zanedlouho na to zůstane jen vzdálená vzpomínka.

Souhlas pro soubory cookies