Citlivá stimulace: Jak si s dítětem hrát

Marygrace Taylor

Možná budete v pokušení postarat se miminku o hodně zábavy. Co se však aktivit s dětmi na cestách týče, méně je zcela určitě více. Naučte se, jak motivovat dítě do hry a jak udržet jeho zájem.

Jakmile budou vašemu miminku čtyři měsíce, bude už dostatečně aktivní, aby si chtělo začít hrát. Dětské hry jsou pro něj stimulační a zábavné, ale příliš mnoho vzrušení vám může přerůst přes hlavu. Zde je několik tipů, jak dítě motivovat ke hře, aniž byste nabízela příliš mnoho příliš brzy.

Hlavně jednoduše

U malých dětí je téměř vždy lepší, když je zábava jednoduchá. Hračky mějte schované a vytahujte vždy jednu nebo dvě najednou. Čím méně hraček najednou vidí, s o to menší pravděpodobností bude mít pocit, že má zahlcené smysly.

Stimulujte smysly

První hračky vašeho miminka nemusí být luxusní ani drahé – musí ho jen dokázat zaujmout. Pokud už jste zažila, že miminko nebo malé dítě zajímala spíš krabička nebo balicí papír od hračky než hračka samotná, jistě úplně přesně víte, co máme na mysli. Zkoušejte miminku dávat věci s různými povrchovými úpravami, vzory, barvami, tvary nebo zvuky, jako je například velký červený gumový míč, hebká plyšová hračka a hlasité chrastítko. Jen se ujistěte, že si vyberete hračky dostatečně velké na to, aby je miminko nedokázalo strčit do úst.

Komunikujte – hodně Čím více s dítětem komunikujete, tím více se toho naučí a tím šťastnější bude. Zde je několik aktivit, které vám umožní se společně smát a hrát:

Sedněte si na podlahu a společně prozkoumejte hračky. Pohoupejte miminko v náručí při své oblíbené hudbě. Zkuste miminku zpívat! Čtěte miminku nahlas – i když je příliš malé na to, aby příběhu rozumělo. Vezměte miminko na procházku v kočárku a mluvte o všem zajímavém, co se okolo děje.

Schovávejte se a znovu na miminko vykukujte (dělejte „kuk“) a zkoušejte hry zahrnující tleskání. Tyto hry miminko rozesmějí a jeho smích je ten nejlepší zvuk na světě.

Souhlas pro soubory cookies