Pět způsobů jak z dítěte udělat čtenáře ještě před narozením

Suzanne Dixon

Pokud sami sebe definujete jako rodinu, která pravidelně čte, budete lépe připraveni na čtení svému miminku, až přijde na svět.

První čtení svému miminku nemusí proběhnout až po porodu. Předčítat můžete začít už svému bříšku. Může to být vzácná chvíle, která bude mít na miminko skutečný vliv. I když to nemusí být jako chovat ho v náručí, čtení vašemu miminku před porodem vás může sblížit. Vaše maličké začne rozeznávat váš hlas a brzy si ho zamiluje, jako vy milujete jeho.

1. Stanovte si pravidelný čas na čtení

Najděte si klidné místo, které má dobré osvětlení, a pohodlné a prostorné křeslo, aby se k vám miminko mohlo později připojit.

Užívejte si čtení každý den. V době, kdy na čtení budete mít malého parťáka, už to bude u vás doma dobře zavedený zvyk.

2. Začtěte se do svých knížek z dětství

Možná vás překvapí, kolik z těch příběhů a obrázků ve vás vyvolá silné vzpomínky. Některé vám budou připadat zastaralé. Jiné se budou zdát nadčasové. Rozhodněte se, které chcete se svým dítětem sdílet.

Poděkujte svým rodičům a dalším příbuzným, kteří vám četli. Teď jste připravena pokračovat ve čtenářské tradici své rodiny!

3. Zařaďte knížky na svůj seznam dárků

Zkuste požádat svou rodinu a přátele, aby vám darovali knížky, které byly nejdůležitější pro ně nebo jejich děti. Nejlepší knihy jsou ty, které si lidé nejvíce zamilovali, a proto vám jejich tipy poslouží jako ideální recenze dětských knížek.

4. Vyrazte na prohlídku svého domova z perspektivy čtenáře

V domácnosti, kde se snažíte vést děti k četbě, by se měly nacházet knihy v každém pokoji. Pokud dítě vyrůstá obklopeno knihami, je více pravděpodobné, že se knihy stanou přirozenou součástí jeho života. Děti také napodobují, co vidí kolem sebe, takže pokud vás dítě často uvidí, že si čtete, pravděpodobně si tento zvyk také osvojí.

Až budete vybírat jesle a mateřské školky nebo pečovatelku pro své dítě, která bude docházet k vám domů, zeptejte se, jak vnímají četbu a vyprávění příběhů. Pokuste se zjistit, zda je pro ně čtení prioritou a běžnou součástí péče, jež poskytují.

Ujistěte se, že rozumí tomu, jak je pro vás čtení důležité. Při výběru mateřské školy budete jistě zvažovat mnoho kritérií, a čtení a jazykové aktivity by měly být na vašem seznamu věcí, na které se chcete při rozhodování zeptat.

5. Napište příběh svého miminka den po dni

Začněte psát knihu o tom, co děláte každý den v poslední fázi svého těhotenství. Podrobný popis jedné události nebo krátké pozorování, pokud možno s ilustrací, bude mít pro vaše dítě velký význam, až si bude moci přečíst o tom, co jste společně dělali během dnů a týdnů před jeho narozením.

Děti milují jejich vlastní příběh více než jakýkoliv jiný, tak se hned pusťte do psaní. Budete překvapená, jak brzy se budete dělit o autorství s batoletem, nedočkavým až zapíšete jeho vyprávění o tom, co zažívá každý den.

Souhlas pro soubory cookies