Co potřebujete vědět o hygienickém uchovávání hraček

Lexi Walters Wright

Samozřejmě, že s hračkami pro vaše miminko musí být zábava. Co je však ještě důležitější, hračky musí být bezpečně přístupné a hygienicky čisté.

Uchovávat hračky pro své dítě v čistotě a chytře uložené je snadnější, než byste si mysleli. Zde jsou věci, které je třeba mít na paměti.

Uchovávání hraček v bezpečí

V hracím pokoji nebo ložnici V prostorách, kde si vaše dítě hraje nejčastěji, budete pravděpodobně chtít hračky uchovávat tak, aby na ně pohodlně dosáhlo. To usnadňuje úklid – což znamená, co nejméně hraček, o které lze zakopnout nebo klopýtnout!

• Zvažte uchovávání hraček v koších nebo nádobách, které se dají buď zasunout do polic, nebo mají víka, jež uchovávají obsah přikrytý (tím zabráníte, aby se na hračky prášilo). • Připevněte všechny knihovny, poličky nebo regály pomocí ukotvení ke stěně, aby se nemohly převrhnout. • Pokud budete používat na hračky truhlu, vyberte takovou, která má víko, jež zůstane otevřené a nespadne nečekaně na prstíky dítěte. Ověřte si, že panty neskřípnou malé prstíčky, a vyberte si na hračky truhlu, která má otvory, jimiž může proudit čerstvý vzduch.

V podkroví nebo suterénu V místech, kde hrozí riziko výskytu vlhkosti, hmyzu nebo jiného rizika v souvislosti s prostředím, uchovávejte hračky, knihy a plyšová zvířátka v plastových nádobách s víky, které je neprodyšně uzavřou. Obsah vždy zkontrolujte, než si s ním bude vaše dítě hrát.

V koupelně Vlhké hračky na koupání mohou po čase zplesnivět, takže z nich po koupání vždycky vymačkejte co nejvíce vody. Uchovávejte je nastojato, aby z nich mohla odtéct veškerá voda, která v nich případně zůstala, ideálně na nějakém suchém místě mimo koupelnu (zvažte použití odkapávače na nádobí a odnášejte je k usušení do kuchyně.)

Venku Když na hračky venku dlouhodobě působí déšť, rosa, špína a jiné přírodní síly, mohou zreznout nebo se poškodit. Mezi každým dalším použitím přeneste hračky do garáže nebo kůlny, otřete je a nechte uschnout.

Bezpečné vyčištění hraček

Zhruba jednou do měsíce si udělejte čas na vyčištění hraček, které vaše dítě používá nejčastěji. Rovněž hračky vyčistěte po hracích schůzkách, pokud jiné dítě dávalo hračku do pusy, nebo poté, co bylo vaše dítě nemocné.

Měkké hračky Zkontrolujte si cedulku a potom postupujte podle jednoho následujícího bodu:

• Hračky, které lze prát v pračce, dejte do povlaku na polštář nebo pytlíku na drobnosti a v pračce vyperte v teplé vodě s dvojitým mácháním a poté usušte v bubnové sušičce při nastavení nízkých otáček. • K rychlému očištění hraček na místě používejte směs prostředku na mytí nádobí a vody, kterou poťukejte na špinavá místa, jako když používáte savý papír, a „opláchněte“ je tak, že na ně znovu poťukáte, tentokrát s čistou vodu, a necháte uschnout. • Vhoďte měkké hračky, které nelze prát v pračce, do sáčku s jedlou sodou a nechte prášek působit 15 minut, kdy absorbuje špínu, potom sodu oklepejte nebo vyluxujte pomocí nástavce pro vysávání čalounění.

Tvrdé hračky • Vložte malé tvrdé plastové hračky (včetně hraček na koupání) do horní přihrádky myčky na nádobí a spusťte mycí program jako obvykle. • Dřevěné hračky, hračky s elektronikou a hračky určené k ježdění očistěte pomocí netoxického dezinfekčního prostředku. • Pokud se ve vnitřní části hraček na koupání objevila plíseň, přidejte 3/4 hrníčku bělidla do 4,5 l vody. Hračky do tohoto roztoku naložte na pět minut, přičemž se přesvědčte, že se roztok dostal dovnitř. Hračky vyndejte z roztoku, vytlačte nebo vytřepejte veškerou zbylou tekutinu, opláchněte čistou vodou a nechte uschnout na vzduchu.

Souhlas pro soubory cookies