Předčítání dětem: Proč by se měl zapojit každý tatínek

Aviva Patz

Čas na pohádku umožňuje tatínkům převzít při výchově dítěte aktivní roli a vytvořit si s dítětem emocionální pouto. Klikněte níže a zjistěte proč a jak začlenit čtení dítěti do každodenní rutiny.

Předčítání je jedním z nejefektivnějších způsobů, které mohou novopečeným tatínkům pomoci utvářet život jejich dětí. Při čtení se prohlubuje pouto mezi otcem a dítětem a tatínek získává šanci užívat si nejnovější pokrok ve vývoji dítěte, zlepšovat mu slovní zásobu a vývoj jazyka a rozšiřovat mu představivost.

Tipy pro zábavné čtení pro tatínky Řiďte se těmito tipy, jak získat ze čtení dítěti maximum: Hrajte si s hlasem. Oživujte konverzace postav čtením v nadsazeném a zábavném hlase, přidávejte legrační zvuky (frrr, beng, bum), aby bylo čtení pro vaše dítě zábavnější.

Budujte si mezi řádky pěkný vztah. Během dne si přehrávejte zábavné historky z knížek a opakujte chytlavé fráze (např. „Zajíček šel brázdou, kapsičku měl prázdnou.“), abyste se společně zasmáli a bavili se společnými zážitky.

Dejte ději osobní rozměr. Vtáhněte dítě do děje – dělejte ve čtení přestávky a ptejte se na jeho názor (např. „Co myslíš, že se stane s tím košíkem vajec?“). Ukážete tak, že vás myšlenky a pocity vašeho dítěte zajímají. Dítě to také bude motivovat k tomu, aby pozorně poslouchalo.

Vyberte dětské knížky, které se vám líbí. Ne všechny tatínky zajímá pohádka o hladové housence. A to může být výhoda. I když například pro svou dceru nezvolíte medvídka Pú nebo Ferdu mravence, může zrovna ta vaše pohádka vyhrát. Jedinečný pohled tatínka na čtenou látku může dítěti otevřít nové perspektivy.

Naplánujte si návštěvu knihovny nebo knihkupectví. Děti se na tyto výlety budou těšit, protože to je kvalitně strávený čas s tatínkem. Nechte dítě, aby si vybralo ze tří nebo čtyř titulů. Bude se cítit více začleněné a bude se chtít o příběhu dozvědět více. Najděte speciální místo na čtení. Velmi příjemné pro čtení s dítětem může být například pohodlné křeslo. Mějte také po ruce pár dětských knížek – včetně obrázkových – abyste mohli číst kdykoli spontánně.

Používejte nástěnku s razítky nebo nálepkami. Zaznamenávejte vývoj svého dítěte, abyste v něm podporoval nadšení z počtu knížek, které jste přečetli, nebo počtu minut, které jste společně při čtení strávili. (Nechte dítě vybírat razítka/nálepky – princezny, medvídky nebo třeba zlaté hvězdičky.) Jakmile dosáhnete určitého počtu, oslavte svůj pokrok! Třeba čajovým dýchánkem, výletem na hřiště nebo hodinou nerušeného hraní. Nástěnka už brzy nebude potřeba, protože dítě bude chtít číst samo. Bude se mu to prostě líbit.

Souhlas pro soubory cookies