Vše o rodičovských radách, péči o dítě, pracující mamince

Váš malý toho musí ještě hodně zjistit o světě a lidech v něm. Jedna věc, která je však docela velká jistota, je maminka: Maminka patří jemu, a tak to je. Nyní je čas tento obzor si rozšířit. Dále naleznete rady pro rodiče týkající se tohoto tématu a péče o dítě obecně.

Je jasné, že maminky a tatínkové mají taky další role, ve společnosti i v práci. Nemají na starost jen péči o dítě. Maminka může chodit do práce. Dítěti prospěje, když vidí rodiče v těchto rolích. Rozšiřuje to jeho svět a seznamuje ho to s každodenními situacemi a strukturami mimo rodinný život. A bude mít větší pocit bezpečí, když si bude moci představit, co dělá rodič, když není doma.

Dobrý nápad je nechat dítě nahlédnout do toho, co dělá maminka v práci nebo na brigádě. Získá představu o tom, s kým jste, jak vypadá to prostředí a jak vaše činnost zapadá do celkového obrazu. Takže pokud to jde zařídit, stojí za to vzít malého zvědavce na návštěvu vašeho pracoviště. Tady naleznete osm rad, jak takovou návštěvu usnadnit dítěti i sobě i vašim kolegům. Přečtěte si rady pro rodiče: • Nejprve promluvte s nadřízeným. Možná už ve vaší firmě existuje tzv. dětský den. Jestliže ne, možná ho začnete zavádět jako první – je to pro firmu skvělá příležitost z hlediska vztahů s veřejností i z hlediska utužování vnitřních morálních vztahů. Když přivedete svoje dítě, dejte do vědět spolupracovníkům předem, aby nebyli překvapeni. • Zvolte správný čas k seznámení s prací maminky. Pro malé děti je nejlepší dopoledne a pro školní děti odpoledne. Zvažte, kdy se dějí nějaké zajímavé věci a kdy bude přítomnost vašeho dítěte nejméně narušovat pracovní činnost. • Pokud pracujete v nějakém nebezpečném provozu, domluvte návštěvu na dobu, kdy jsou stroje už vypnuté a nehrozí žádné nebezpečí. • Naplánujte návštěvu na jednu nebo dvě hodiny. Delší doba je pro malé dítě příliš a mohlo by se to pokazit. • Oblékněte dítě hezky. Je to součást výuky. Nechte ho vyzkoušet si, co děláte vy podle možností: zapsat se do systému, udělat si kopii rozpisu práce, nabídnout zákazníkovi pomoc, servírovat porci brambor – cokoli, co neuškodí vám, dítěti nebo vaší práci. • Určitě zůstaňte i po dobu přestávky na svačinu nebo oběd. • Představte dítě svým spolupracovníkům a vysvětlete mu, co kdo dělá. • Vyfotografujte dítě v práci. Bude to ilustrovat jeho příběh o návštěvě u maminky nebo tatínka v práci, který určitě doprovodí také svými vlastními ilustracemi. Doufám, že tahle rada pro rodiče se osvědčí!

PŘEČTĚTE SI VÍCE Mateřský koutek

Souhlas pro soubory cookies