Jak maximálně využít mateřskou dovolenou pro své mateřství

Užijte si mateřskou na maximum. Ačkoli už se možná svého děťátka nemůžete dočkat, zkuste si poslední týdny svého těhotenství užít. Je to skvělá příležitost, kdy se pro změnu můžete zaměřit sama na sebe. Proč tedy nezačít navštěvovat nějaké předporodní kurzy, jógu pro těhotné nebo aqua aerobik, kde se můžete seznámit s novými lidmi. Nebo se začněte věnovat koníčku, který jste chtěla vždycky vyzkoušet. Udělejte si také čas na své přátele, než se ozve váš hnízdící instinkt a vy začnete horečně připravovat svůj domov na nový přírůstek do rodiny.

VOLNO ZA DOBRÉ CHOVÁNÍ

Ačkoli není důvod, proč byste neměla pracovat až do termínu porodu, většina maminek nastupuje na mateřskou dovolenou několik týdnů před narozením dětí. Je to čas, kdy se můžete soustředit sama na sebe a užít si zbývající okamžiky těhotenství, než vám nastane mateřství. Berte to jako zaslouženou dovolenou – poslední měsíce jste trávila vyráběním maličkého človíčka, takže si to určitě zasloužíte! Tento čas využijte k tomu, abyste dělala věci, na které normálně nemáte v náročném pracovním týdnu čas.

VYPLŇTE SI DNY JEN PĚKNÝMI VĚCMI

Existuje spousta způsobů, jak o mateřské dovolené nejlépe využít svůj čas. Udělejte si čas na přátele, které jste dlouho neviděla. Teď je to daleko jednodušší, když máte volnější dny. Oživte starého koníčka, kterého jste zanedbávala, nebo se začněte věnovat novému. Tohle je skvělá příležitost přihlásit se do kurzu vaření nebo kreslení, o kterém jste uvažovala už tak dlouho. Choďte na předporodní kurzy, jako je např. aqua aerobik nebo jóga pro těhotné. Choďte pravidelně plavat. Plavání je v pozdní fázi těhotenství skvělý druh pohybu – vztlak vody vám přinese vítanou úlevu od tíhy způsobené zvětšující se hmotností dítěte. Zorganizujte si den tak, abyste měla čas odpočívat, poslouchat uklidňující hudbu a propojit se s miminkem, které ve vás roste.

NEBUĎTE NEDOČKAVÁ

Do porodu a mateřství na plný úvazek už vám zbývá jen několik týdnů. Toužíte už své miminko pochovat a asi začínáte být trochu netrpělivá. Pokuste se nezaměřovat tolik až na ten jeden konečný okamžik. Volný čas na začátku mateřské dovolené je hodně výjimečný – važte si ho. Až se budete starat o miminko, jen stěží najdete chvilku sama pro sebe. Pokuste se rozmazlovat ještě předtím, než vás přepadne hnízdící instinkt a vy začnete mít neustálou potřebu doma uklízet, organizovat a přestavovat, abyste měla na příchod nového človíčka všechno připravené.

Pokud se chcete dozvědět více o tom, jaké aktivity můžete před porodem ve svém bydlišti dělat, zeptejte se porodní asistentky nebo se podívejte na nástěnku u lékaře, v nemocnici, kulturním centru nebo plaveckém bazénu.

PŘEČTĚTE SI VÍCE Mateřský koutek

Souhlas pro soubory cookies