Rodičovství. Rodičovské plány do budoucna a jak být dobrými rodiči

Pracujeme jako tým! Dnes už je zcela běžné, že se tatínkové do péče o dítě hodně zapojují. Už jste si ale s partnerem sedli a promluvili o tom, jak tohle sdílení odpovědností bude vlastně fungovat? Udělejte si trochu času a proberte si vzájemné představy o tom, jak bude vypadat obecná péče o dítě, noční krmení, noční spánek a řada dalších změn, které brzy převrátí způsob vašeho života.

TÝMOVÝ HRÁČ

Dnešní tatínkové se často chtějí o rodičovské odpovědnosti co nejvíce dělit. Už jste si ale s partnerkou sedli a promluvili o svých představách o rodičovství, rodičovských plánech a o tom, co pro vás oba znamená být dobrými rodiči? Znamená to, že si rozdělíte napůl přebalování? Bude se od vás očekávat, že pomůžete při krmení? A jak to bude v noci, když dítě nebude spát? Na tato témata je v této fázi těhotenství ta nejlepší doba, protože vaše partnerka se už začíná cítit lépe a má více energie, takže si můžete společně nastavit několik rodičovských plánů. Sedněte si spolu a srovnejte si svá očekávání, jak budou věci vypadat, až se dítě narodí. Naplánujte, jaký druh podpory můžete poskytnout, abyste jí v oněch několika zásadních prvních týdnech usnadnil život, a zeptejte se jí, jak se na rodičovství dívá ona a jak si představuje vaši roli jako otce. Veškeré rozdílné názory – a nějaké se pravděpodobně najdou, jako např. co pro vás znamená být „dobrými rodiči“ – by se měly řešit spíš dřív než později. Nenechávejte to proto až na konec těhotenství, kdy se bude vaše partnerka cítit unavená a bude mít pravděpodobně všeho dost.

PLÁNUJTE DOPŘEDU

Svůj společně strávený čas věnujte radostnému očekávání příchodu dítěte, zkuste si představit, jak bude s novým přírůstkem vypadat váš každodenní život, hovořte o svých rodičovských plánech a o rodinných povinnostech, o které se můžete podělit. Začněte doma trochu víc pomáhat – zkuste uvařit a poprat se i s jinými druhy domácích prací – i to se stane součástí rodičovství. Můžete také navrhnout, že se ujmete domácích prací, které jsou pro ni více stresující (jako je např. pravidelný nákup potravin nebo správa rodinných financí). Je to dobrá příprava na budoucnost a kromě toho jí ukážete, že své otcovství berete vážně. Nezapomínejte, že mateřství její každodenní život ovlivňuje už teď. Ačkoli je asi těžké s ní její prožitek „jiného stavu“ sdílet, buďte citlivý k jejím měnícím se potřebám. Víc vás to sblíží a stanete se opravdu dobrými rodiči.

PŘEČTĚTE SI VÍCE Mateřský koutek

Souhlas pro soubory cookies