Porodní tým

Osazenstvo při porodu

Jací lidé se budou vašeho porodu pravděpodobně účastnit a jaká bude jejich úloha? To bude samozřejmě záviset hodně na tom, jak se bude událost vyvíjet a kde budete rodit. V případě domácího porodu stačí jen porodní asistentka a partner, kterého chcete u porodu mít. Pokud ale budete rodit v nemocnici, bude se porodu účastnit různý odborný zdravotnický personál.

KDO JE KDO?

Při porodu vašeho dítěte se pravděpodobně setkáte s řadou různých odborníků, z nichž každý bude mít svou konkrétní roli. Velikost zdravotnického týmu, který se nakonec bude celého procesu účastnit, závisí na vývoji vašeho porodu, zda se vyskytnou nějaké komplikace, jaký lék na tišení bolesti si vyberete i jak se dítě nakonec narodí. Níže najdete seznam lidí, se kterými se můžete setkat, a krátký popis práce, kterou při porodu vykonávají:

Porodní asistentka vám bude pomáhat při celém porodu i při samotném narození, pokud nebudou žádné komplikace. Můžete mít více než jednu porodní asistentku, pokud se váš porod protáhne přes více směn. Přítomná může být i asistentka, která pomáhá, pokud je při porodu potřeba další pár rukou. Anesteziolog bývá přivolán, pokud požadujete epidurální anestézii nebo potřebujete císařský řez. K drobnějším zákrokům (jako je odběr krve nebo zavádění kanyly) bude přivolána zdravotní sestra. Zdravotní sestry také mohou pomáhat odbornému lékaři při asistovaném porodu. Odborný lékař bude přivolán v případě ohrožení plodu, aby provedl operativní porod s použitím nástrojů (kleští nebo vakuového zvonu) či císařský řez. Asistovaného porodu se při komplikovaném nástrojovém porodu či císařském řezu účastní také odborný konzultant. U jistých procedur také mohou být studenti medicíny. Pokud by vám takové obecenstvo nebylo příjemné, vyjádřete se hned na začátku a požadujte, aby k vám na porodní sál žádní studenti nemohli.

Seznam těchto důležitých lidí mějte na paměti, až si budete psát svůj porodní plán. Můžete si být jistá, že budete v dobrých rukou, ať se stane cokoli.

PŘEČTĚTE SI VÍCE Mateřský koutek

Souhlas pro soubory cookies