Rodičovské tipy. Těšíme se na mateřství a rodičovství

Od těhotenství k rodičovství

Za několik týdnů zažijete s partnerem jednu z největších změn vašeho života. Využijte poslední dny k tomu, abyste si promluvili – o dosavadním životě i tom, co vás čeká do budoucna, o svých nadějích, o obavách z nadcházejících změn a o tom, jaké to bude stát se plnohodnotnou rodinou. Teď je ten správný čas osvojit si týmového ducha.

Od těhotenství k rodičovství Právě se chystáte vyrazit na jednu z nejúžasnějších cest života. Pokud je tato zkušenost pro vás úplnou novinkou, zde je několik tipů, jak si poradit se změnami, které můžete po narození miminka čekat, a několik praktických rad, které usnadní váš přechod k rodičovství:

Radosti a výzvy Novopečení rodiče často s překvapením zjišťují, že láska, kterou ke svému dítěti cítí, je intenzivnější, než si kdy představovali. Když se na své maličké miminko podíváte a uvidíte, jak na vás zamrká svýma malinkýma očičkama, vaše srdce roztaje a je okamžitě po špatné náladě. Novopečené maminky však také mohou zažívat pocity nejistoty a mohou se cítit ve své nové mateřské roli osamělé. I tatínky mohou jejich nové odpovědnosti zcela zavalit. Den zkrátka nemá dost hodin, aby se všechno zvládlo udělat, a věci mohou novopečeným rodičům rychle přerůst přes hlavu, obzvlášť pokud se v noci vůbec nevyspí. Rodičům se vždy radí, aby přijímali jakoukoli nabídku pomoci od přátel a příbuzných. Nikdo netvrdí, že to musíte zvládat sami. Mateřství nebo rodičovství obecně neznamená, že byste se měli stydět říct si v prvních týdnech o pomoc.

Rozcestník pro novopečené rodiče

Pokud se cítíte zavaleni, vyzkoušejte tyto tipy: • Osvojte si „týmového“ ducha. V nočních povinnostech se střídejte s partnerem – může se postarat o odříhnutí a přebalení, takže jakmile je miminko nakrmené, můžete se hned vrátit ke spánku. Angažujte přátele a členy rodiny do přípravy jídla nebo pomoci v domácnosti. Pokud pomoc sami nenabídnou, řekněte si o ni!

• Zůstaňte ve společenském kontaktu. Kontakt s ostatními je důležitý pro duševní pohodu. Zařaďte se do skupin „novopečených rodičů“ – když se obklopíte lidmi, kteří procházejí tím samým jako vy, získáte možnost promluvit si o mateřství, což se může ukázat jako nesmírně cenné. Můžete si tak také vytvořit trvalá přátelství pro sebe i své dítě.

• Buďte trpělivá. Trvalo devět měsíců, než se z vás stala rodina, takže tomu dejte ještě aspoň jednou tolik, abyste si na novou roli rodičů zvykli!

PŘEČTĚTE SI VÍCE Mateřský koutek

Souhlas pro soubory cookies