14 technik, které přinesou úlevu při porodu

Pro některé šťastné ženy je porod hračka. Pro ostatní může být nepříjemný a bolestivý – ale nemusí. Existují různé způsoby, jak si porod zpříjemnit. Vyzkoušejte tyto přírodní metody tlumení bolesti ještě před porodem, a další můžete vyzkoušet v jeho průběhu.

1. Relaxační techniky

Lékaři, zdravotní sestřičky a ženy, které si osvojily tento přístup, jej doporučují jako nejlepší neinvazivní způsob, jak snížit svalové napětí a zmírnit bolesti při porodu.

Progresivní relaxace těla – vědomé uvolnění napětí v těle – je technika, kterou si můžete nacvičit předem, takže ji při porodu budete schopná snadno použít.

2. Masáž

Požádejte svého partnera, aby vám při porodu masíroval paže, nohy nebo záda. Masáž vám pomůže se uklidnit a zmírní napětí a bolest.

3. Houpání se

Usaďte se do houpacího křesla a lehce se pohupujte tam a zpět, přitom se uvolněte a zhluboka dýchejte.

4. Chůze nebo „ploužák“

Zkuste se projít nebo alespoň trochu popojít podél své postele – uleví se vám a vaše kontrakce budou silnější a pravidelnější. Nebo můžete vyzkoušet „tanec“ s vaším partnerem. Opřete se o něj a přešlapujte tam a zpět.

5. Změny polohy

Nezůstávejte ve stejné poloze déle než jednu hodinu a neležte rovně na zádech. Raději se zkuste posadit na posteli nebo na židli, lehnout si na bok, dřepnout si na porodní míč a pohupovat se na něm, nebo se naklonit dopředu přes opěradlo židle nebo přes svou porodní postel.

6. Hydroterapie

Zkuste se posadit ve sprše a nasměrujte si trysku s vodou na záda nebo si lehněte do vířivky či perličkové koupele. Ne všechny porodnice nebo nemocnice mají vanu nebo sprchu na pokoji, takže pokud chcete tuto relaxační metodu při porodu využít, vyberte si předem zařízení, které takovou metodu nabízí.

7. Aplikace tepla a chladu

Přiložte nahřívací polštář nebo ledový obklad na záda, pomůže vám uvolnit svalové napětí, zlepšit krevní oběh a zmírnit bolest.

8. Strukturované dýchání

Speciální vzorce dýchání vám pomohou zůstat uvolněná, a během kontrakcí odvedou pozornost od bolesti. V průběhu porodu se střídají tři techniky dýchání (pomalé dýchání, dýchání s modifikovanou rychlostí a rychlé dýchání).

9. Vizuální obrazy

Vytvořte si v mysli představu krásného místa, které ve vás vyvolává pocit bezpečí a uvolnění. Soustřeďte svou mysl na toto místo, až přijdou kontrakce.

10. Hudba

Ujistěte se, že máte svou oblíbenou, uklidňující hudbu nahranou v telefonu, tabletu nebo notebooku. Nezapomeňte na sluchátka!

11. Aromaterapie

Příjemné vůně vám přinesou úlevu a uvolnění napětí, takže si s sebou nezapomeňte přibalit vonné pleťové mléko. Pro povzbuzení můžete do pokoje umístit sušenou vonnou směs „potpourri.“

12. Léky a anestezie

Léky na uvolnění mohou být použity kdykoliv během porodu. Mnohdy je takový lék, společně s výše uvedenými nefarmakologickými metodami vše, co potřebujete pro zvládnutí kontrakcí.

13. Léky proti bolesti

Tyto léky, podávané také v injekční formě, tlumí bolest při kontrakcích. Jsou sice velmi účinné, můžete se po nich však cítit ospalá a trpět žaludeční nevolností, a mohou také ovlivnit stav vašeho miminka, takže musí být užívány s rozvahou.

Tyto léky lze podat pouze v aktivní fázi porodu. Nepodávají se v rané fázi porodu, protože mohou zpomalit či zastavit kontrakce, a stejně tak je nelze podat, jakmile žena začne tlačit, protože by tak mohly ovlivnit stav miminka po porodu.

14. Epidurální anestezie

Epidurál – léky ve formě injekce jsou zavedeny do páteřního kanálu, a své kontrakce tak téměř neucítíte.

Obvykle trvá zhruba 30 minut, než se efekt dostaví. Epidurální injekce zbaví většinu žen téměř veškeré bolesti, existují však jistá rizika: pokud je podána příliš brzy, než se dostanete do aktivní fáze porodu, může dojít ke zpomalení nebo zastavení postupu porodu, což vyžaduje další zásahy (jako podání léků nebo umělé protržení plodových obalů) pro stimulaci porodu.

Epidurál může způsobit pokles krevního tlaku a zvýšenou potřebu užití kleští. Z důvodu uvolnění svalstva porodních cest může dojít ke snížení vaší schopnosti tlačit. Následkem může dojít k zastavení postupu porodu, a v takovém případě je nutné přistoupit k císařskému řezu.

Je těžké se předem rozhodnout, které nefarmakologické metody nebo léky tlumící bolest chcete použít. Rozhodnutí můžete učinit až během porodu, podle jeho intenzity a délky. Pro tuto chvíli je důležité nepodcenit přípravu. Informujte se o všech možnostech, promluvte si s vaším lékařem, a důvěřujte sama sobě, že učiníte ta nejlepší rozhodnutí pro vás i své miminko.

Souhlas pro soubory cookies