Porod a symptomy porodu. Myslím, že už nastal čas porodu

Dítě na cestě? Přečtěte si níže několik informací o protržení membrán a krvácení, o tom, jak rozeznat skutečné porodní bolesti od nepravých a kdy zavolat lékaře. S tím, jak se blíží váš velký den, se začnete zajímat o to, jak poznat příznaky porodních bolestí. Nemějte strach. Ženské tělo vždycky vyšle potřebné signály, kterým porozumíte. Je třeba se soustředit zejména na následující:

Signály, že porod zanedlouho začne

Začátek porodu: Kontrakce

Skutečné, nebo nepravé porodní bolesti?

Zavolat lékaři

Signály, že porod zanedlouho začne

Existují dva hlavní signály, že porod začne za den či dva.

  1. Protržení membrán (plodového vaku). Lidově se tomu říká, že praskla voda. Množství čiré plodové vody, která vytéká z vaku a z vagíny, je u každé ženy jiné. U některých je to jen malý pramínek, u jiných plodová voda vytryskne. Překvapivě je tato předzvěst porodu prvním příznakem u méně než 25 procent žen a v zásadě se může vyskytnout až při porodu. Dojde-li však k protržení membrán před porodem, je velká pravděpodobnost, že porod začne do 24 hodin. Když vám praskne voda, okamžitě kontaktujte svého lékaře (nebo porodní asistentku). Zaznamenejte si čas, kdy voda praskla, barvu a množství tekutiny, a případně, zda zapáchá. Všechny tyto informace sdělte svému lékaři.

  2. Krvácení. Jeden nebo dva dny předtím, než začnou kontrakce, můžete zaznamenat narůžovělý nebo hlenovitý krvavý výtok. Toto „krvácení“ je vlastně hlenová zátka, která v těhotenství uzavírá děložní hrdlo. Ne všechny ženy však tento výtok zaznamenají a u některých začnou kontrakce ještě před tím, než se hlenová zátka uvolní. Toto krvácení však není totéž co nahnědlý krvavý výtok, kterého si můžete všimnout po gynekologickém vyšetření v průběhu těhotenství a jehož se není třeba obávat.

Začátek porodu: Kontrakce Začátek porodu poznáte podle toho, že začnete mít pravidelné stahy dělohy. Zprvu tyto časné kontrakce připomínají menstruační křeče nebo bolesti v kříži, které přicházejí a odcházejí ve 20–30minutových intervalech. Postupně jsou bolesti nebo křeče stále intenzivnější a trvají déle. Stále častější jsou i nejpatrnější příznaky porodu – kontrakce, které se začnou opakovat v každých třech až pěti minutách. Abyste zjistila frekvenci kontrakcí, zaznamenejte si přesný čas počátku každé z nich a její trvání.

Zavolejte lékaře Při podezření na porodní bolesti volejte lékaře. Vezměte si k ruce své poznámky, abyste mu mohla podat přesné informace o příznacích porodu. Nebojte se zavolat v jakoukoli denní či noční dobu. Lékaři jsou zvyklí, že porod nezačíná vždycky „v pracovní době“.

Ne vždy pojedete hned do porodnice. Zejména v případě, že je to vaše první dítě, doporučí vám lékař obvykle, abyste zůstala v pohodlí domova, dokud se kontrakce nebudou opakovat každých pět minut. Pokud nejste prvorodička, můžete být hospitalizována dříve, protože porod může být rychlejší.

Porodní bolesti ve vás vyvolají smíšené pocity, včetně vzrušení, nevěřícnosti a obav. Zachovejte klid a zaměřte se na porod. Je důležité, abyste měla u sebe partnera nebo přítele, který bude zaznamenávat všechny příznaky, pomáhat vám a odveze vás do porodnice, až přijde čas. Věřte si, že porod zvládnete a přivedete miminko na svět!

Souhlas pro soubory cookies