Očekávání vs. Skutečnost: Porod a narození dítěte

Narození mého syna bylo přesně takové, jak jsem si představovala, a zároveň úplně jiné, než jsem si představovala. A věřte mi, že jsem dlouho přemýšlela o tom, jaké to bude!

O průběhu porodu jsem měla dost jasnou představu, ale když pak dojde na věc, zjistíte, že to musíte zažít, abyste to mohly plně pochopit. Tohle jsou fakta o porodu – porodní bolesti i radost z narození dítěte – která nedokáže žádná kniha popsat.

Bolesti

Měla jsem přirozený porod. Abych se na porod připravila, prošla jsem dvanáctitýdenním kurzem předporodní přípravy a přečetla jsem spoustu knih. Byla jsem ale překvapená, když jsem zjistila, že porodní bolesti nejsou nepřerušované. Mezi kontrakcemi je spousta „přestávek“.

Nenazvala bych tyto pauzy odpočinkem, ale rozhodně byly vítanou úlevou. Ke konci porodu, když jsem byla už hodně unavená, moje tělo dokonce kontrakce „přeskakovalo“, aby mi dopřálo odpočinku a dodalo sil.

Bolesti byly jiné, než jsem čekala, protože byly přerušované. Celková intenzita bolesti mé představě v podstatě odpovídala. Před porodem jsem věnovala hodně času představám o tom, jak to bude bolet a jak to zvládnu. To mi hodně pomohlo. Představte si sama sebe, jak to zvládáte. Bude se vám to ve váš velký den hodit.

Pocity studu

Myslela jsem, že se budu stydět za neschopnost ovládat tělesné funkce, které porod doprovázejí. Většina žen neudrží na porodním stole moč nebo stolici, jak se snaží dítě vytlačit ven.

Byla to zničující představa až do chvíle, než se mi to opravdu stalo. Věřte mi: až budete rodit, bude vám to úplně jedno.

„Nenávidím tě!“

Ve filmech vždycky ženy křičí na svého partnera: „Nenávidím tě! Jak jsi mi to mohl udělat?“

Můj manžel mi pomáhal, láskyplně, a vždycky udělal přesně to, co jsem při porodu potřebovala. Ani jednou mě nenapadlo mu říci: „Nenávidím tě“. Naopak, pořád jsem mu říkala, jak moc ho miluji a jsem mu vděčná.

Nebylo ale všechno úplně jinak. Několik věcí při porodu proběhlo podle očekávání.

Radost

Představovala jsem si okamžik narození svého dítěte, pohled na něj a pocit obrovské odzbrojující radosti.

A tak to přesně bylo!

Narození našeho syna bylo pro mne i mého muže duchovním zážitkem a zážitkem přerodu. Tento emocionální zážitek mne hluboce zasáhl.

Byla to nejlepší chvíle mého života.

Souhlas pro soubory cookies