Požádejte o pomoc

Podpora čerstvým maminkám Za žádných okolností nebuďte během porodu nebo v prvních dnech po narození miminka sama. Zvládnutí péče o novorozeňátko vyžaduje vždy pomoc nebo podporu druhých. Lékaři nebo porodní asistentky vám poskytnou praktické instrukce a lékařské rady, ale stejně důležití jsou přátelé a příbuzní. Budete potřebovat pár rukou navíc pro zvládnutí domácích prací i někoho, kdo dohlédne na miminko, když si zdřímnete, abyste si dobila baterky.

PRŮBĚŽNÁ POMOC Při porodu a péči o novorozeňátko by nikdo neměl být úplně sám. Výzkumy ukázaly, že ženy musí mít podporu a pomoc při porodních bolestech, porodu i po narození miminka. Proto je při porodu lékař nebo porodní asistentka a v prvních týdnech po příchodu z nemocnice se můžete v případě potřeby obrátit na dětskou lékařku, u níž se po porodu s miminkem zaregistrujete, nebo dětskou sestru.

POMOC PŘÁTEL Přijměte pomoc, kterou vám nabízejí přátelé a příbuzní při porodu nebo po narození miminka. Požádejte je, aby vám uvařili něco jednoduchého, co se dá zmrazit. Ohřejete si to po návratu z porodnice, kdy ani vy ani váš partner nebudete mít pravděpodobně dostatek energie na vaření! Nestyďte se ukázat jim například kde je vysavač! Zato si budou moci pochovat miminko. Pokud máte nějaké obavy nebo jste přecitlivělá, obraťte se na svého lékaře nebo porodní asistentku. Nesnažte se být samostatná, spolehněte se na ostatní a soustřeďte se na své maličké.

Souhlas pro soubory cookies