Tohle je vaše první dítě a vy chcete být dobrou maminkou

Předporodní kurzy Vaše představa o předporodních kurzech je pravděpodobně ovlivněna tím, co jste viděla ve filmu nebo slyšela od ostatních nastávajících rodičů, a představa, že sedíte na podlaze v kruhu s úplně cizími lidmi a nacvičujete techniky dýchání, ve vás ani ve vašem partnerovi nevyvolává zrovna nadšení. Ale nenechte se těmito představami odradit. Převážná většina kurzů probíhá v uvolněné a zábavné atmosféře a nastávající rodičové zde mohou získat odpovědi na všechny své otázky, podělit se o své obavy a získat důležité informace o tom, jak bude vypadat den porodu. Dříve než se do nějakého kurzu zapíšete, prostudujte si všechny nabízené možnosti v blízkosti svého bydliště.

VÝHODA I PRO MIMINKO Předporodní kurzy berte jako velký přínos pro vás, vaše miminko a pro celou rodinu v dlouhodobém horizontu. Ať už jde o vaše první miminko, nebo další těhotenství, kurzy nebo získávání nových informací a dovedností od ostatních neznamená, že byste nebyla dobrou maminkou! Co je dobré pro maminku, je dobré i pro miminko (a dokonce i pro tatínka!). V předporodních kurzech byste měla získat všechny tyto informace:

• SPRÁVNÁ STRAVA: Jak dodržovat vyváženou stravu. Správná výživa vás nejen udržuje v dobré kondici, ale přispívá ke zdravému vývoji plodu. • CVIČENÍ VE DVOU: Pokud očekáváte své první miminko, je zvláště důležité, abyste se naučila bezpečně cvičit během těhotenství v rámci přípravy na porod a ulevovat bolesti. Při cvičení bije vaše srdce rychleji, zrychluje se váš krevní oběh a k miminku proudí více krve. Miminku se to líbí a poté, co přestanete cvičit, může reagovat intenzivnějšími pohyby a kopáním. • ODPOČINEK A RELAXACE: Význam odpočinku, relaxace a některé techniky používané při těhotenství a porodu. Když relaxujete, prospívá váš klid i miminku a může dokonce ovlivnit jeho reakce na stres v budoucnu. • SPRÁVNÉ DÝCHÁNÍ: Jak se prodýchat k porodu. Techniky řízeného dýchání používané při porodu vám pomohou při kontrakcích a zároveň zajistí více kyslíku pro miminko. Procvičování dýchání před porodem vám také pomůže relaxovat a je výhodné pro vás oba. • KOUZLO MASÁŽE: Jak provádět masáž v těhotenství a při porodních bolestech. Zklidňující efekt dotyků uvolňuje nepříjemné pocity související s těhotenstvím a pomáhá při porodních bolestech. Váš partner však musí vědět, jak masáž provádět bezpečně a účinně. A miminku se to bude také líbit! Je to báječný způsob, jak můžete spolu s partnerem komunikovat s miminkem teď i v budoucnu. • HLEDÁNÍ SPRÁVNÉ POLOHY: Pohyb a různé polohy pro úlevu od nepříjemných pocitů během těhotenství, porodních bolestí a při porodu. I když nevíte, jaká poloha bude pro vás při porodních bolestech nejpohodlnější, zejména pokud čekáte první dítě, budete-li znát všechny dostupné způsoby, máte možnost volby. Pohyb pomáhá při kontrakcích a usnadní sestup plodu porodním kanálem na pánevní dno. Některé polohy při porodu mohou využívat zemské přitažlivosti a tím pomoci vašemu maličkému prodrat se snadněji do velkého světa!

Informujte se na předporodní kurzy v poradně, v porodnici nebo u dalších institucí pořádajících tyto kurzy. Bez ohledu na to, jaký kurz zvolíte, určitě získáte mnoho užitečných informací od ostatních nastávajících maminek, které stejně jako vy netrpělivě očekávají nového člena rodiny a chtějí se dobře zhostit svého úkolu!

Souhlas pro soubory cookies