Příznaky porodu v těhotenství. Proč je při porodu dítěte někdy nezbytný císařský řez

Základní informace o porodu císařským řezem Většina porodů probíhá bez většího lékařského zásahu. Někdy je nastávajícím maminkám doporučován z hlediska bezpečnosti císařský řez. V těchto případech je jim před operací poskytnuta náležitá podpora a jsou podrobně informovány. Porod je pak naplánován na určitou dobu. U některých žen se však mohou vyskytnout komplikace, které vyžadují akutní provedení císařského řezu. Tyto případy se vyskytují vzácně. Ale přesto je dobré, seznámit se s touto operací.

Vše o císařském řezu Lékařský zásah bývá při porodech výjimečný. Většinou porodní bolesti a porod probíhají bez zádrhelů. Není však na škodu seznámit se i s neobvyklými případy, abyste měla všechny potřebné informace. O porodu císařským řezem jste již určitě slyšela. Jde o porodnickou operaci, během níž je plod vybaven z děložní dutiny chirurgickou cestou z otevřené břišní stěny. Také jste asi slyšela, že císařský řez se v poslední době stává při porodu běžnou metodou. Nevěřte tomu. Císařský řez se provádí zejména tehdy, když se při porodu vyskytnou komplikace a spontánní porod by znamenal ohrožení matky nebo plodu. Jde o relativně náročnou operaci.

Vzácné akutní případy I když odborníci dělají vše proto, aby nemuseli provést císařský řez, existují určité situace, kdy je tato metoda nejlepším řešením před porodem nebo v jeho časném stadiu. Při závažném ohrožení matky nebo plodu například z důvodu silného krvácení nebo prolapsu pupečníku, kdy pupeční šňůra přeruší přísun kyslíku pro miminko, bývá akutní císařský řez často jedinou bezpečnou metodou porodu, i když těhotenství jinak probíhalo bez problémů. Tyto případy jsou však vzácné a není třeba se jimi znepokojovat.

Nejde vše podle plánu? Ve většině případů se císařský řez provádí proto, že se porod zastavil. Pokud se porod nevyvíjí tak, jak by měl, lze touto operací zabránit komplikacím ohrožujícím matku i plod. Je pravda, že pokud porod nepostupuje tak, jak by měl, může být miminko stresováno. Lékařský tým má však k dispozici řadu řešení, dříve než přistoupí k operaci. Proto nepropadejte panice, nepůjdou-li věci v tento velký den přesně podle plánu. Lékaři i porodní asistentky dělají vše, co je pro vás i miminko nejlepší, a nebudou dělat ukvapená rozhodnutí. Každý postup s vámi budou konzultovat dříve, než k němu přistoupí.

Dejte najevo své pocity Pokud dáváte rozhodně přednost vaginálnímu porodu před císařským řezem, sdělte to svému lékaři nebo porodní asistentce již v průběhu těhotenství. Vaše názory zřejmě neovlivní postup v akutním případě. Ale je důležité, aby lékař znal vaše přání a mohl je v případě potřeby lépe obhájit. Vaše důvěra v lékaře je velmi důležitá, zejména když se zvažuje možnost císařského řezu a můžete mu věřit, že vám poskytuje nejlepší rady a všechny potřebné informace a podporu.

ZJISTĚTE SI MAXIMUM INFORMACÍ Přečtěte si co nejvíce o všech možnostech porodu, včetně různých poloh při vaginálním porodu, postupech a použití nástrojů při asistovaných porodech (pomocí přísavného zvonu nebo kleští). Můžete si také prohlédnout videozáznam porodu císařským řezem, abyste věděla, co očekávat v akutním případě. Zjistěte si dostatek informací o porodních bolestech a polohách při porodu. Výzkumy ukázaly, že zachováním mobility rodičky při porodních bolestech se snižuje riziko nutnosti císařského řezu. Od prvních příznaků porodních bolestí dbejte na dostatečný příjem tekutin a občas něco malého snězte, abyste měla dostatek energie. A nakonec, zachovávejte pokud možno klid, buďte uvolněná a všechno zvládnete.

Souhlas pro soubory cookies