Schopnosti dělohy při porodu. Je to zatím jen zkouška, nebo už pravý porod?

Zatímco Braxton-Hicksovy kontrakce jsou neškodné a „cvičné“, kontrakce signalizující předčasný porod jsou opravdové. Přečtěte si, jak je rozlišit, jak je lékař může zastavit a co můžete udělat vy pro jejich prevenci.

Ačkoliv tvar vašeho těla dosáhl takových proporcí, že lze jen těžko uvěřit, že si ještě někdy uvidíte na nohy, velikost dělohy se po narození miminka vrátí do původních rozměrů jako před těhotenstvím. Asi jste už slyšela, že s blížícím se porodem se rostoucí děloha občas napíná a připravuje se na porod. Tomuto cvičnému napínání se říká Braxton-Hicksovy kontrakce a jsou zcela normální.

Avšak asi u 10 procent těhotných žen se vyskytnou kontrakce signalizující předčasný porod. Na rozdíl od Braxton-Hicksových kontrakcí jsou kontrakce signalizující předčasný porod opravdové. Naznačují, že porod se rozbíhá dřív, než je vaše miminko připraveno se narodit.

Jak rozlišíte Braxton-Hicksovy kontrakce od kontrakcí signalizujících předčasný porod? Rozdíl spočívá hlavně ve frekvenci, intenzitě a délce trvání. Následují užitečné informace o tom, na co byste se měla zaměřit:

Braxton-Hicksovy kontrakce

Braxton-Hicksovy kontrakce začnete pozorovat ve třetím trimestru. Můžete je pociťovat jako všeobecné napínání dělohy, skoro jako by se děloha svírala do klubíčka, nebo můžete mít pocit, jako by miminko dělalo salto. Kontrakce nejsou obvykle bolestivé a téměř vždy odezní přibližně po hodině. Vaše tělo se tím připravuje na porod a na to, že se po narození miminka děloha vrátí do původního tvaru. I když se Braxton-Hicksovy kontrakce vyskytují u všech žen, ne všechny ženy je vnímají, zejména u prvního miminka. Neznepokojujte se tedy, pokud je nikdy nepocítíte – vaše tělo bude i tak připraveno k porodu.

Kontrakce signalizující předčasný porod

Kontrakce signalizující předčasný porod se mohou vyskytnout kdykoli mezi 20. a 37. týdnem těhotenství. Tyto kontrakce neustávají, časem se dokonce jejich frekvence může ještě zvýšit a pocity jsou stále nepříjemnější.

Mezi další signály předčasného porodu patří: • Bolesti nad stydkou kostí, podobné menstruačním bolestem • Tlak nebo bolestivý pocit v pánevní oblasti, stehnech nebo tříslech • Tupá bolest bederní páteře nebo tlak v zádech • Bolestivé střevní křeče nebo průjem • Zvýšený vaginální výtok • Vodový, narůžovělý nebo nahnědlý výtok nebo krev vycházející z pochvy

Pokud pociťujete kterýkoli z těchto příznaků nebo více než čtyři kontrakce za hodinu, kontaktujte okamžitě svého ošetřujícího lékaře. Ten vás buď požádá, abyste přišla na kontrolu nebo abyste si změřila kontrakce. Kontrakce (smršťování a uvolňování dělohy) ucítíte tak, že si položíte konečky prstů lehce na břicho.

Zastavení předčasného porodu

Při podezření na kontrakce signalizující předčasný porod budete okamžitě hospitalizována, a to ze tří důvodů. Zaprvé je třeba provést vaginální vyšetření pro zjištění, zda se otevírá děložní hrdlo, a vyšetření vaginální tekutiny, která může signalizovat předčasný porod. Za druhé, jsou podány léky pro zastavení předčasného porodu. Tyto léky nefungují ve všech případech a nejsou vhodné pro každou rodičku. Lékař vám podá příslušné informace. Pokud se předčasný porod skutečně rozběhl, dostanete injekci steroidu na urychlení zrání plic miminka.

Budou-li kontrakce pokračovat, můžete být hospitalizována, abyste byla pod neustálou kontrolou.

Pokud přes všechny snahy k předčasnému porodu dojde, je pro miminko lepší, aby bylo v nemocnici. Může být totiž velmi malé a mít problémy s dýcháním, přijímáním potravy, udržením teploty svého těla na normální úrovni a vývojem tělesných orgánů. O předčasně narozené miminko se budou starat na novorozenecké jednotce intenzivní péče a zabezpečovat jeho zdravý vývoj.

Prevence předčasného porodu

Můžete také učinit preventivní opatření, která mohou pomoci zabránit předčasnému porodu od samého začátku: • Každých pár hodin vypijte přibližně 2 dcl džusu nebo vody, abyste předešla dehydrataci, což by mohlo „dráždit“ dělohu. • Jezte zdravě tak, abyste během těhotenství přibrala maximálně 11 až 16 kg. • Dbejte na prázdný močový měchýř, aby se snížila pravděpodobnost infekce močových cest, která může zvyšovat riziko kontrakcí signalizujících předčasný porod. • Po vymočení nebo stolici se vždycky utírejte zepředu dozadu pro prevenci infekce močových cest. • Noste bavlněné spodní prádlo. Bavlna je prodyšnější než ostatní tkaniny. Čím je materiál vzdušnější, tím menší je riziko výskytu bakterií. • Nekuřte a neužívejte drogy a nepijte alkohol. • Při pohlavním (vaginálním) styku používejte kondomy. • Vyhýbejte se sexu s více partnery. • Přibližně jednou za hodinu se posaďte s nohama ve zvýšené poloze. Nezvedejte těžké věci. • V případě, že pociťujete kontrakce, které v krátké době nepřestanou, přestaňte s fyzickou aktivitou a odpočívejte. • Snažte se omezit stres ve svém životě.

Představa předčasného porodu je děsivá, ale u většiny žen jde pouze o Braxton-Hicksovy kontrakce. To nejlepší, co můžete právě teď udělat, je věnovat bedlivou pozornost činnosti dělohy, dobře o sebe pečovat a zůstat v kontaktu s lékařem pro případ, že by došlo k čemukoli neobvyklému.

Souhlas pro soubory cookies