Začátek porodu: Kdy zavolat lékaři?

Jen klid!

Začátek porodu možná vyvolá paniku, ale je nutné, abyste si zachovala klidnou hlavu, mohla mluvit s lékařem a podat mu co nejpřesnější informace – což je těžké, když vám srdce buší jako o závod a třesou se vám ruce!

Když budete mít všechny informace pohromadě (doba mezi kontrakcemi, prasklá plodová voda a výskyt krvavých hlenů), kontaktujte svého lékaře.

Když budete volat, mějte své poznámky po ruce, abyste mohla poskytnout přesné informace o svých příznacích. Nebojte se volat kdykoliv – ve dne nebo v noci. Lékaři vědí, že porod nezačíná vždy mezi 9. a 17. hodinou a lékaři nebo porodní asistentky, kteří mají pohotovost, jsou připraveni na to, že telefon může zazvonit kdykoli!

Také mějte na paměti, že do nemocnice nemusíte vyrazit okamžitě. Naopak, pokud je to vaše první dítě, většina lékařů nebo porodních asistentek doporučuje zůstat v pohodlí domova, dokud kontrakce nepřicházejí v pětiminutových intervalech!

Pokud jste již rodila, možná vás požádají, abyste přijela do porodnice dříve, protože porod může proběhnout rychleji.

Vědomí, že porod začal, vyvolá směs pocitů, včetně vzrušení, pochybností a možná i obav. Snažte se zůstat klidná a soustředěná. Domluvte se s partnerem nebo přítelem, příp. přítelkyní, ať je u vás a pomůže vám zaznamenávat příznaky, dělá vám společnost a odveze vás do porodnice, když přijde čas.

Především vězte, že to, co vás čeká, zvládnete: přivést na svět dítě!

Souhlas pro soubory cookies