Začátek porodu: Tři spolehlivé známky/signály

Jak se blíží ten velký den, možná přemýšlíte, zda budete umět rozpoznat začátek porodu. I když těhotenství způsobuje v ženském těle řadu změn, nebojte se: téměř vždy se objeví signály – a intuice, která vede k jejich rozpoznání.

Tři věci signalizují, že se do jednoho nebo dvou dnů spustí porod. Sledujte výskyt následujících signálů.

1. Prasklá plodová voda

Množství čiré plodové vody, které uniká z plodového vaku a odtéká z pochvy, je u každé ženy jiné. U jedné je to jen malý pramínek a u jiné to může být proud.

Je s podivem, že tento příznak porodu se jako první předzvěst objeví u méně než 25 procent žen. Plodová voda může ve skutečnosti prasknout během porodu a ne před ním.

Pokud k tomu dojde před porodem, je velká pravděpodobnost, že se porod spustí do 24 hodin. Pokud vám praskne voda, okamžitě informujte svého lékaře nebo porodní asistentku. Zaznamenejte si čas, kdy došlo k prasknutí plodového vaku, zbarvení a množství plodové vody a její případný zápach. Všechny tyto informace sdělte svému lékaři.

2. Krvavé hleny

Den nebo dva před začátkem stahů můžete zaznamenat narůžovělý hlenovitý výtok se stopami krve. Tyto krvavé hleny vlastně pocházejí z hlenové zátky, která uzavírala děložní hrdlo během těhotenství.

Ne u všech žen dochází k tomuto výtoku a u některých žen začnou kontrakce dříve, než se hlenová zátka uvolní. Také mějte na paměti, že krvavé hleny před porodem nejsou to samé jako nahnědlý, krvavý výtok, který jste možná zaznamenala po vaginálním vyšetření v rámci lékařské prohlídky během těhotenství a který nepředstavuje žádný důvod k obavám.

3. Kontrakce

Důležitým znamením, že porod začal, je začátek pravidelných děložních kontrakcí. Zpočátku tyto první kontrakce připomínají menstruační křeče nebo bolesti v kříži, které přicházejí a odcházejí v 20 až 30minutových intervalech.

Postupně jsou bolesti nebo křeče silnější a trvají déle. Stahy jsou také častější, až se opakují jednou za tři až pět minut.

Chcete-li změřit trvání stahů, poznamenejte si přesný začátek jednotlivých stahů a jejich délku.

Jako vždy, pokud máte nějaké otázky, vůbec neváhejte a zavolejte svému lékaři! Možná začínají závěrečné chvíle vašeho těhotenství!

Souhlas pro soubory cookies